Nataša Vertelj

Nataša Vertelj

Vsi avtorji

PREDSTAVITEV

Nataša Vertelj je svoje otroštvo preživela v Bistrici pri Tržiču, kjer živi in ustvarja še danes. Risanje jo je veselilo že kot otroka, čeprav so bili motivi takrat drugačni kot danes. Po prigovarjanju učitelja za likovno vzgojo se je odločila za nadaljnjo šolanje na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer grafični oblikovalec. Že takrat si je za diplomsko delo, ki je bil pogoj za dokončanje srednje šole, izbrala ilustracijo otroške knjige oziroma tri naslovnice različnih otroških slikanic. Po končani srednji šoli se je zaposlila v tovarni obutve Peko Tržič, kot aranžerka in kasneje napredovala v vodjo aranžerjev in propagande. Po petnajstih letih službe se je odločila za nadgradnjo izobrazbe, zato se je vpisala na študij marketinga na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, kjer je leta 2007 diplomirala in nato nadaljevala lastno pot kot ilustratorka in pisateljica slikanic. Tekmovala je tudi na natečaju, ki so ga razpisale slovenske knjižnice na temo »Kako diši moja knjižnica«, kjer so izmed prispelih del izbrali trideset najboljših, mdr. tudi njeno in ga objavili v knjižici pod naslovom natečaja. Leta 2010 je izšla pri založbi Alba 2000 njena prva slikanica Strelca Angelca, ki govori o nastanku strele in njeni povezanosti z elektriko, na preprost, otroku razumljiv način, kar je podkrepila še z ilustracijo. Njene avtorske slikanice so naravoslovne narave in govorijo o naravnih pojavih, ki jih pooseblja Angelca, enkrat kot strela, drugič kot dežna kaplja in če bo sreča bo teh Angelc v obliki naravnih pojavov še kar nekaj. Z izdajo njene prve slikanice so se ji odprla vrata ilustriranja, saj jo je založba Loreda povabila k sodelovanju. V reviji Moj malček in Bukla je bilo objavljenih nekaj recenzij o njenih ilustracijah. Poleg knjig je ilustrirala tudi otroške sanjske karte in v decembru 2012 objavila zgodbo Snežinka Angelca v tržaškem Galebu.

V času svojega ustvarjanja se je izpopolnjevala pri slikarki Ireni Majdič, v Artšoli Andreje Čeligoj, sodelovala na mednarodnem natečaju v Gornji Avstriji v občini Schwanenstadt na 8. mednarodnem natečaju za najboljšo otroško in mladinsko knjigo Na krilih metulja in laboda ter skupaj z založbo Loreda sodelovala pri natečaju Izvirna slovenska slikanica 2011, katere organizator je Društvo slovenskih založnikov, za nagrado Kristine Brenkove.
Imela je tudi razstavo ilustracij v lepotnem salonu Manca v Lescah, v kavarni Apropo na Bledu, prodajno razstavo v Majolki v Kamniku in Vrtcu Bistrica pri Tržiču. Tam visijo njene ilustracije, ki jih je zavod odkupil, prav tako je tam poslikala steno v sprostitvenem kotičku.

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2022 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com

0