Založba Pivec

Nalaganje dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Gostovanje avtorjev Založbe Pivec v Zagrebu

13 novembra, 2019 @ 11:00 - 19:30

Predstavljali bodo svoja dela, ki so jih v zadnjih letih izdali pri naši založbi. Petra Kolmančič pesniško zbirko Tretja oseba dvojine, Zoran Pevec pesniško zbirko To ni Michele Foucault, Josip Osti pa mozaična romana Pred zrcalom in Življenje je srhljiva pravljica in zbriko esejev Kvadratura Sarajevskega kroga.

Josip Osti, pesnik, pripovednik, esejist, literarni kritik, antologist, prevajalec in urednik, je bil rojen leta 1945 v Sarajevu, kjer je diplomiral na Filozofski fakulteti. Bil je urednik študentskega lista Naši dani, urednik pri založbi Veselin Masleša, tajnik Podružnice pisateljev Sarajeva in Društva pisateljev BiH, direktor mednarodne literarne prireditve Sarajevski dnevi poezije in urednik revije Books in Bosnia and Herzegovina ter predsednik Društva književnih prevajalcev BiH. V mladosti se je ukvarjal z atletiko. Bil je večkratni rekorder in prvak Bosne in Hercegovine v sprinterskih disciplinah, mladinski prvak Jugoslavije na 400 metrov ter več let član jugoslovanske atletske reprezentance. Ostijev opus, ustvarjen v jeziku spominov, kot imenuje svojo srbohrvaščino oziroma bosanščino hrvaške provenience, in od leta 1995 v slovenščini, obsega več kot trideset pesniških zbirk, sedem proznih in osemindvajset knjig esejev ter literarnokritiških in publicističnih tekstov. Njegove pesmi so bile uvrščene v okrog sto antologij bosansko-hercegovske, hrvaške, jugoslovanske, slovenske, balkanske, srednjeevropske in svetovne poezije.

Zoran Pevec, rojen 1955 v Celju, je pesnik, kritik, esejist in urednik. Končal je znanstveni podiplomski magistrski študij književnosti na temo ženski liki v slovenski poetični drami po letu 1960. Je doktor znanosti, tema disertacije je bila Urbana poezija na Slovenskem po Pesniškem almanahu mladih. Je član Društva slovenskih pisateljev, odgovorni urednik revije za književnost Vpogled in član uredniškega sveta revije za poezijo in poetično Poetikon ter član uredniškega sveta revije za poezijo Lirikon 21. Pesmi objavlja v vseh pomembnejših literarnih revijah v Sloveniji. Prejel je tretjo nagrado na natečaju za Evropski mesec kulture v Ljubljani za pesem Mesto, prvo nagrado strokovne komisije na Pesniškem turnirju 2006 v Mariboru za pesem V neki točki, leta 2013 pa je prejel nagrado »čaša nesmrtnosti» za vrhunski desetletni pesniški opus, ki pomembno zaznamuje slovensko umetniško literaturo XXI. st. Njegove pesmi so prevedene v več tujih jezikov.Letos je z z birko Kako postati nihče bil nominiran za Jenkovo nagrado.

Petra Kolmančič (1974) je študirala filozofijo in sociologijo kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Prve tri zbirke pesmi je objavila že v študentskih letih (Luknja, 1994; Šus v glavo, 1995 in Slina, 1999), deset let po izidu prvenca je izšla knjiga pesmi z naslovom Uvod v poželenje, leta 2014 pa zbirka P(L)ast za p(l)astjo, za katero je dobila Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta. Leta 2017 je izdala pesniško zbirko Tretja oseba dvojine, za katero je dobila »Glazerjevo listino«. Dela v Mladinskem kulturnem centru Maribor kot koordinatorka literarnega programa MKC Črka in vodja festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru.

 

Podrobnosti

Datum:
13 novembra, 2019
Ura:
11:00 - 19:30
Košarica zapri