Založba Pivec

Dobrodošli na prenovljeni spletni strani Založbe Pivec! Kaj se je spremenilo? Preberite tukaj.

Nalaganje dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Petra Kolmančič na “Pesniškem tandemu s Petro Koršič” v Ljubljani

1 junija, 2018 @ 18:00 - 19:30

Pesniški pogovorno-bralni cikel z voditeljico Petro Koršič, kritičarko, urednico in pesnico Uveljavljeni pesniki mlajše srednje in srednje generacije, ki jih k sodelovanju izbere in povabi voditeljica Petra Koršič, izberejo po javnem pesniškem ustvarjanju  kolega oziroma kolegico in ga/jo s tem izpostavijo. Pesniška kolega se podata na tandem, z branjem pesmi in premišljevanjem o poeziji, občasno jima ob poti usmerjevalne znake v obliki vprašanj, mnenj, komentarjev poda voditeljica, ki skuša iz njunih delovanj izpostaviti skupno oziroma presečno polje, to pa je navadno rdeča nit pogovora.

Petra Kolmančič je ena vidnejših pesniških ustvarjalk srednje generacije, svoje prve tri zbirke je objavila že v študentskih letih, leta 1994 zbirko Luknja, leta 1995 Šus v glavo in leta 1999 Slina. Deset let po izidu prvenca je izdala knjigo pesmi z naslovom Uvod v poželenje, leta 2014 pa zbirko P(l)ast za p(l)astjo, za katero je prejela Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta. Pred nami je zdaj njena nova, šesta zbirka Tretja oseba dvojine, ki so jo ljubitelji poezije že nestrpno pričakovali.

O zbirki Tretja oseba dvojine: Že sam naslov je nekoliko enigmatičen, saj po eni strani spominja na slovnično kategorijo, po drugi pa se široko razpira v metaforično razsežnost. Zbirka je razdeljena na 5 ciklov pesniških iskanj, premislekov in spoznanj, v njej pa najdemo razvejano motiviko, ki je podana s prefinjenim in izbrušenim pesniškim jezikom. Prostor avtoričinega iskateljstva se razprostira čez vse velike teme pesništva: svobodo, identiteto, resnico, minljivost, odnose. Ali kot zapiše avtorica spremne besede Mojca Pišek: »Pesmi so, kot da bi jih vse rodila ostra jutranja svetloba, ko se oči odprejo in je pogled naenkrat kristalno čist, svet po motnem večeru in dolgi praznini noči naenkrat do potankosti razumljiv, še včeraj težavne zadeve v svoji transparentnosti preproste. Pesnica se razstavlja in členi. Zdi se, da smo jo ujeli na pragu zrelosti, ko se prvič zares realistično vzpostavljajo vsi odnosi: do preteklosti, sedanjega trenutka in prihodnosti.«

Podrobnosti

Datum:
1 junija, 2018
Ura:
18:00 - 19:30
Košarica zapri