Založba Pivec

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Pogovor Pižame z Alojzom Kodretom (prevajalcem Štoparskega vodnika po Galaksiji) na Društvu slovenskih književnih prevajalcev

19 novembra, 2019 @ 19:30 - 21:00

Pogovor s kultnim prevajalcem serije Douglasa Adamsa Štoparski vodnik po Galaksiji, profesorjem dr. Alojzom Kodretom, ki je serijo prevedel tako odlično, da so njegove prevajalske domislice med slovenskimi bralci domala ponarodele.

Douglas Adams: Štoparski vodnik po Galaksiji

Štoparski vodnik po Galaksiji, trilogija v petih knjigah, je brez dvoma kultna serija knjig ne samo znanstvene fantastike, ampak tudi književnosti nasploh. Slovenci smo serijo v odličnem prevodu Alojza Kodreta, ki je tako slogovno kot vsebinsko izvrstno ujel duh izvirnega besedila, dobili med letoma 1988 in 1993. V letu 2014 pa se je Založba Pivec, ker se knjiga že leta ni dobila nikjer več, odločila za drugo izdajo, ki prinaša nov dizajn, kozmetično popravljen prevod in, to kar so ljubitelji nestrpno pričakovali, še neprevedeni šesti del – Pa še tole …, ki ga je po Adamsovi smrti napisal njegov prijatelj Eoin Colfer. Za nameček pa je priljubljen Štoparc izšel še v e-knjižni obliki, tako da ga lahko zdaj ljubitelji prebirajo na svojih prenosnih elektronskih napravah. Slovenskemu bralcu je tako spet na voljo vesoljska humorna znanstveno fantastična saga, ki se začne nekega četrtka v času kosila, ko Vogoni zaradi izgradnje hiperprostorske obvoznice uničijo Zemljo. Arthurja Denta, ki se je moral že navsezgodaj soočiti z rušenjem svoje hiše, nekaj sekund pred uničenjem reši njegov prijatelj Ford Prefect, Nezemljan pod krinko, sicer dopisnik Štoparskega vodnika, ki se predstavlja kot brezposeln igralec. Dinamični par tako začne svojo galaktično odisejado, na kateri prav kmalu sreča Zaphoda Beeblebroxa, predsednika Galaksije, Trillian ter depresivnega robota Marvina. Druščina nato obišče restavracijo ob koncu Vesolja, ki ponuja ultimativno gastronomsko izkušnjo, družbo vseh vesoljskih ras in veličasten razgled na konec Vesolja. Tam jih preseneti govoreče govedo, ki hoče biti pojedeno in to tudi jasno pove. Njihove napete dogodivščine se nadaljujejo, soočiti se morajo s prebivalci planeta Krikkit, ki so naveličani nočnega neba nad svojimi glavami, zato se odločijo, da ga bodo uničili. Nočno nebo nad njihovimi glavami je seveda Vesolje in naša druščina mora obraniti Vesolje. Od tod ni več daleč do iskanja Poslednjega božjega sporočila in še drugih neverjetnih dogodivščin, ki vam bodo vzele dih, če boste imeli srečo, na za vedno.

Details

Date:
19 novembra, 2019
Time:
19:30 - 21:00
Košarica zapri