Založba Pivec

Nalaganje dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Pogovor z dr. Vlasto Stavbar na Radiu ARS v oddaji Izšlo je o njeni monografiji Majniška deklaracija in deklaracijsko gibanje

31 maja, 2018 @ 17:00 - 17:30

Leta 2017 je minilo 100 let od takrat, ko je dr. Anton Korošec, slovenski politik in poslanec v dunajskem parlamentu, v imenu pobratenih južnoslovanskih narodov, Slovencev, Srbov in Hrvatov, prebral Majniško deklaracijo. Dokumentu, ki je izražal jasno politično voljo teh narodov, je sledilo množično spontano gibanje prebivalstva, ki je zaznalo zgodovinski trenutek in politično dozorelo.

Študija o Majniški deklaraciji in deklaracijskem gibanju je plod avtoričinegaraziskovanja slovenske politične zgodovine v zadnjih letih habsburške monarhije, od uvedbe splošne in enake volilne pravice do nove države ter vloge vodilnih politikov. Slovenci so se že pred 1. svetovno vojno v vseh treh političnih strankah navduševali za jugoslovansko idejo. Orisan je kontekst tedanjih političnih razmer, delovanje Slovencev v dunajskem državnem zboru in nastanek Majniške deklaracije. Osrednji del študije je namenjen deklaracijskemu gibanju, in sicer analizi podpisov in izjav podpore Majniški deklaraciji na podlagi arhivskega gradiva iz Pokrajinskega arhiva Maribor in Arhiva Republike Slovenije ter slovenskega in nemškega časopisja. Delo prinaša celovit tabelarni in vsebinski pregled deklaracijskih izjav po historičnih deželah in posameznih krajih ter, kot novost, skupen prikaz deklaracijskega gibanja v številkah. Je prispevek k razumevanju narodnopolitičnega položaja Slovencev v zadnjih letih monarhije, tako med slovenskimi politiki kot tudi med prebivalstvom. Poudarek je na osvetlitvi »utripa množic« v spontanem množičnem gibanju – vsenarodni manifestaciji, kar je deklaracijsko gibanje tudi bilo. Izpostavljena je ohranitev in sprememba monarhije, prav tako tudi vstop v novo državo, kjer se je veselju nad združitvijo z najbližjimi jezikovni sorodniki zelo hitro pridružilo tudi razočaranje nad mentaliteto novega državnega središča ter drugačnimi gospodarskimi in političnimi navadami.

Iz recenzij:

Monografija dr. Vlaste Stavbar Majniška deklaracija in deklaracijsko gibanje: slovenska politika v habsburški monarhiji, od volilne reforme do nove države 1906—1918, je eno od ključnih del, ki osvetljujejo narodnopolitični položaj Slovencev v zadnjem letu obstoja habsburške monarhije. Pomembno prispeva k njegovemu razumevanju in razumevanju odzivov nanj, tako med širokimi plastmi slovenskega prebivalstva kot med slovenskimi političnimi elitami. Monografija opozarja, da prelomni časi narodne zgodovine v resnici zahtevajo skrben zgodovinopisni pogled, da lahko celostno ovrednotimo svojo narodno-zgodovinsko izkušnjo in opredelitve, ki so jih oblikovale.
dr. Jurij Perovšek, znanstveni svetnik, Inštitut za novejšo zgodovino

 

Avtorica Vlasta Stavbar se je lotila minuciozne študije, v kateri je v celovito orisan kontekst tedanjih političnih razmer umestila analizo podpisov in izjav podpore majniški deklaraciji (na podlagi arhivskega gradiva iz PAM in ARS). Tovrstno delo tako prinaša izviren pogled na dogajanje od spodaj, v neštetih krajih, kjer so zbirali podpise. Mikropolitični zemljevid slovenskega ozemlja je zdaj jasnejši in popolnejši.
dr. Jure Gašparič, višji znanstveni sodelavec, Inštitut za novejšo zgodovino

 

S tem delom je sintetično prikazano eno odmevnejših in v marsičem odločilnih mesecev v zgodovini Slovencev in je odličen pregled tega dogajanja, o katerem se je sicer že veliko pisalo, a šele zdaj se je temeljito pregledalo in ocenilo temeljno gradivo. Vsekakor je knjiga pomemben dosežek slovenskega zgodovinopisja.
prof. dr. Franc Rozman

Podrobnosti

Datum:
31 maja, 2018
Ura:
17:00 - 17:30
Košarica zapri