Založba Pivec

Dobrodošli na prenovljeni spletni strani Založbe Pivec! Kaj se je spremenilo? Preberite tukaj.

Nalaganje dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Razstava naše avtorice Manice K. Musil v UGM Studiu v Mariboru

22 decembra, 2018 @ 18:00 - 23 februarja, 2019 @ 00:00

Trije mucki in zmaj, koza Cilka, pobalinska pujsa, čarobna školjka, komar Janez, mravljinčar Franc, lev Robert ter slon Stane so glavni junaki slikanic Manice K. Musil. Avtorica, sicer arhitektka, se je z ilustracijo začela ukvarjati leta 2011. Sprva je svoje zgodbe za otroke ilustrirala v grafični tehniki, sčasoma pa se je njen oblikovalski pristop spremenil in v kreativnem izbruhu se je odločno lotila drugačne prakse. Podob preprosto ni več risala, ampak jih začela šivati, lepiti in kvačkati. Leta 2013 je nastala prva knjiga Koza Cilka, sledile so ji Koza Cilka in kdo je popil vodo (2014), Pobalinska pujsa (2015), Čarobna školjka (2016), Komar Janez (2016) in Slon Stane (2017).

Maničin ustvarjalni proces poteka tako, da ima naprej v glavi zgodbo, ki si jo zapiše in skicira, šele nato jo sešije. Tekstilne ilustracije so ustvarjene s kombiniranjem različnih materialov – blaga, filca, vate, volne, niti, žice in papirja. Za pripravo posamezne knjige porabi več mesecev. Protagonisti pripovedi so običajno živali, za katere pravi, da jih imajo otroci zelo radi in se z njimi veliko lažje poistovetijo. Besedila v slikanicah so v obliki stripa, tečejo vzporedno z ilustracijami. Po dolgotrajnem postopku je končni izdelek tako likovno poseben, da je zanimiv tako za slovenski kot tudi mednarodni založniški trg. Maničine slikanice prebirajo otroci na Kitajskem, v Braziliji, Švici, Nemčiji, Avstriji, Španiji, Turčiji in Pakistanu ter kmalu še v Rusiji in Indiji.

Za svoje delo je avtorica prejela številne nagrade in priznanja. Njena slikanica Pobalinska pujsa se je v kitajski provinci Jiangsu leta 2017 uvrstila na lestvico najboljših knjig za otroke, prejela je dve zlati medalji newyorške revije za sodobno ilustracijo 3×3 – za slikanici Slon Stane ter Trije mucki in zmaj (2016); leta 2015 je bila Pobalinska pujsa izbrana za najlepše oblikovano knjigo za otroke in mladino na Slovenskem knjižnem sejmu; leto prej pa je bila Manica uvrščena med deset najboljših ilustratorjev mednarodnega festivala ilustracije Cow v Ukrajini.

Leta 2016 je bila v Lutkovnem gledališču Maribor po likovni predlogi slikanice Pobalinska pujsa v režiji Mihe Goloba in z glasbo Vaska Atanasovskega zasnovana interaktivna predstava za otroke. Ob tem je Manica v sodelovanju z arhitektko Tejo K. Lozar in mariborskimi vrtci prostor pred lutkovnim gledališčem okrasila s piščanci iz omenjene knjige. Podoben je bil projekt v času Evropske prestolnice kulture leta 2012, ko so otroci z malimi glinenimi hišicami napolnili veliko praznino mariborskega Trga Leona Štuklja. 

Manica K. Musil je vsestranska umetnica. Po končani II. gimnaziji in Srednji glasbeni šoli (smer klavir) v Mariboru je študirala arhitekturo na Univerzi v Ljubljani. Njen prvi projekt, Občinska dvorana Gorišnica, je prejel nagrado mladih arhitektov v Minsku na mednarodnem arhitekturnem natečaju “Leonardo” 2. regije UIA za najboljšo realizacijo (v sodelovanju z Matejo Katrašnik). Prejela je tudi več nagrad na področju grafike in bila tudi soavtorica 11 slovenskih znamk v obdobju med leti 2002 do 2006 (v sodelovanju z Matejo Katrašnik). Po rojstvu prvega od treh otrok je ustvarjalno področje še razširila in pričela pisati zgodbe ter pesmi za otroke. Od leta 2011 do leta 2017 je objavila devet avtorskih slikanic, za katere je prejela številne nagrade in priznanja tudi v mednarodnem prostoru.

 

kustosinja razstave: Mojca Štuhec

Podrobnosti

Začetek:
22 decembra, 2018 @ 18:00
Zaključek:
23 februarja, 2019 @ 00:00
Košarica zapri