Založba Pivec

Nalaganje dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

SAME BABE koncertna predstavitev nove plošče ‘Vražji bend’ v mariborskem KGB

13 aprila, 2019 @ 21:00 - 23:00

O albumu VRAŽJI BEND
Ko so bile Same babe že drugič povabljene v znamenito oddajo Izštekani na Valu 202, se je bend odločil sestaviti poseben program, ki bi zasedbo »razgalil do obisti«. Namreč, ker so bile Same babe že v izhodišču akustični bend, ki pa se predvsem zadnja leta vse pogosteje pojavlja tudi v elektrificirani obliki, ne bi bil ne za ustvarjalce in ne za poslušalce nikakršen izziv vztrajati zgolj pri enem od obeh aranžerskih prijemov. Skupina se je torej raje navezala na idejo »izštekanosti« v smislu posebnega intimega (ob)čutenja ter se tako odločila, da se intimno razgali na način, da pred poslušalce razgrne zgodbo benda in njegovih članov. In paradoksalno se glasbeniki skozi lastno zgodovino niso sprehodili s pomočjo preverjenih »koncertnih hitov« temveč s pomočjo novih komadov – tako avtorskih pesmi, kot tudi nekaterih uglasbitev »žmohtnih« pesnikov ter celo nekaterih priredb, ki so zaradi določenih razlogov pač povezane z zgodovino »Vražjega benda«. In te pesmi so se sedaj, preko ovinka skozi zagrebški studio Kramasonik, znašle na četrti plošči skupine.
Na albumu je kot vokalistka gostovala Maja Pedatoria, tudi sicer zadnja leta redna gostja na koncertih zasedbe. S svojim komentarjem pa se na plošči oglasi celo znameniti pesnik Ervin Fritz, ki je s tem tudi »vokalno debitiral«, in to kljub bogati zapuščini zimzelenih tekstov, ki jih je že do sedaj prispeval v zakladnico slovenskega šansona.

O zasedbi SAME BABE
Skupina je nastala spomladi 2003, da bi sodelovala na literarni večerji, posvečeni pesniku Janezu Menartu. Nastopila je na vseh pomembnejših šansonjerskih, etno in sorodnih festivalih v Sloveniji in izdala tri albume: zgoščenko uglasbene poezije Janeza Menarta Za ljubi kruhek in njene črne črne lase (Sanje, 2007), Terezijanske (ZKP RTV Slovenija / Sanje, 2011), na kateri je predstavila avtorske pesmi, svoje videnje ljudskih pesmi in uglasbitve priznanih slovenskih pesnikov (Kajetan Kovič, Frane Milčinski – Ježek) ter po zmagovalni pesmi festivala slovenskega šansona poimenovan konceptualni in v celoti avtorski album Dobri možje (Pivec, 2013), ki je predstavil skupino v še bolj drzni luči kot že sicer. Po mnenju kritikov album predstavlja vzorčni primer alternativnega šansona tako na glasbeni kot na besedilni ravni (avtor besedil je Viki Baba). In če se Same babe že prej niso prav nič žanrsko omejevale, a jih je zvočno vendarle označeval »skiffle« zvok štiričlanske akustične skupine, bend zadnje čase deluje v razširjeni šestčlanski zasedbi, kar mu je omogočilo še bistveno bolj razširiti svojo zvočno sliko – vse od intimnih a cappella in akustično-minimalističnih skladb pa do polnokrvnega rocka, pogosto s primesmi jazza in funka. To je skupina dokazala ravno na novi plošči Vraži bend (2018), ki je tako prvi »električni album« zasedbe.

Člani zasedbe:
– Miha Nemanič: vokal, orglice, tamburin, šejker;
– Marko Voljč: vokal, trobenta, tamburin, šejker;
– Marko Jelovšek: vokal, kontrabas, kitara;
– Uroš Buh: vokal, bongosi, bobni, kitara;
– Matjaž Ugovšek – Ugo: vokal, kitare;
– Viki Baba: vokal, kitara, tekstopisec.

vstopnina bo … 9 €

Podrobnosti

Datum:
13 aprila, 2019
Ura:
21:00 - 23:00
Košarica zapri