Založba Pivec

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Vitezi Pesniškega turnirja na Salonu traminec v Radencih

28 avgusta, 2017 @ 19:00 - 19:40

Stanka Hrastelj

Gimnazijo je obiskovala v Brežicah in se po maturi vpisala na študij teologije na Univerzi v Ljubljani. Leta 2001 je bila na festivalu mladih literatov Slovenije Urška izbrana za najboljšo mlado pesnico. Leta 2005 je pri novomeški založbi Goga objavila zbirko poezije Nizki toni in zanjo na knjižnem sejmu prejela nagrado za najboljši literarni prvenec. Leta 2007 je v Mariboru je na Pesniškem turnirju osvojila naziv vitezinja poezije. Leta 2009 je pri ljubljanski Študentski založbi objavila drugo zbirko poezije Gospod, nekaj imamo za vas, s katero se je uvrstila v ožji izbor za Jenkovo nagrado. Roman Igranje, ki je izšel pri založbi Mladinska knjiga, je njeno prvo prozno delo, za katerega je leta 2012 prejela Modro ptico. Živi v Krškem.

 

Željko Perović

Je pesnik in prevajalec. Končal je srednjo Železniško prometno transportno šolo v Mariboru, kot prometnik službuje na Slovenskih železnicah. Z literaturo se je začel ukvarjati leta 1980. Prve pesmi je objavil v biltenu srečanja pesnikov in pisateljev drugih narodov, sledile so številne revijalne objave. Izdal je pet pesniških zbirk, tri v slovenščini, Podarjeni glasovi (1997), Kapljevina (2001) in Sinpase (2010), eno v hrvaščini Utiha (2002) in eno v bosanskem jeziku Golim sinapsama (2009). Prejel je prvo nagrado na literarnem natečaju revije Mladika leta 1994. Leta 2013 pa je prejel Lirikonov zlat, priznanje za vrhunske revijalne prevode poezije 21. stoletja v slovenščino. Leta 2015 je postal vitez poezije na Pesniškem turnirju.

 

Glorjana Veber

Diplomirala je iz politologije na Fakulteti za družbene vede na Univerzi v Ljubljani, kjer je nato še magistrirala iz sociologije (s temo Vpliv življenjskih stilov na nakup knjige), ob tem je doktorirala še iz literarnih ved na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (z disertacijo Poezija kot element družbene spremembe). Poezijo objavlja v osrednjih domačih in tujih literarnih revijah in časopisih.  Za poezijo je prejela nekaj domačih in mednarodnih nagrad. Je ustanoviteljica Inštituta IRIU, v okviru katerega razvija eksperimentalno-inovativne pristope na področju bralne kulture imenovane Literarne situacije. Pri Centru za slovensko književnost je leta 2013 izšel njen pesniški prvenec z naslovom Prosti pad, leta 2015 pa v Italiji zbirko Qualcuno prima (Nekdo prej).

Details

Date:
28 avgusta, 2017
Time:
19:00 - 19:40
Košarica zapri