Gostovanje avtsrijske pisateljice Anne Kim in predstavitev njenega romana Zamrznjeni čas v Mariboru

09 november 2016
ob 11:06 uri

Gostovanje avtsrijske pisateljice Anne Kim in predstavitev njenega romana Zamrznjeni čas v Mariboru

V sredo, 9. novembra 2016, ob. 18.uri v Salonu uporabnih umetnosti na Glavnem trgu v Mariboru. Moderatorka bo Tanja Petrič, ki je roman tudi prevedla, pogovor bo prevajala Renata Zamida.
V okviru projekta Utrip evropske literature, ki je sofinanciran s strani programa Kreativna evropa Evropske unije.

Roman Zamrznejni čas avstrijske pisateljice Anne Kim tematizira vojno v nekdanji Jugoslaviji oz. natančneje kalvarijo iskanja pogrešanih oseb, zanj je leta 2012 prejela nagrado EU za literaturo.

Prvoosebna pripovedovalka romana je relativno neizkušena raziskovalka, ki dela za mednarodni komite Rdečega križa. Pomaga ljudem iz bivše Jugoslavije iskati izgubljene sorodnike. Leto dni službuje v Prištini, kjer koordinira identifikacijo posmrtnih ostankov, ki so povečini najdeni v množičnih grobiščih. Pri tem se sooči z zastrašujočimi izsledki dela forenzikov, arheologov, zdravnikov in antropologov. Po vrnitvi na Dunaj zbira podatke o pogrešanih osebah, da bi s tem pripomogla k identifikaciji. Ko pomaga emigrantu s Kosova, ki biva na Dunaju, pri iskanju njegove pogrešane žene, se postopoma vse bolj vpleta v njegovo zgodbo, in se mu pridruži na poti na Kosovo. A ta dokumentarni aspekt predstavlja samo površinski sloj romana. Skozi zgodbo pripovedovalke Anna Kim raziskuje tragično dejstvo izgube bližnjih za preživele, ki so nemočni, medtem ko njihovo življenje teče v času, ki ga dela negotovost "zamrznjenega".


Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2022 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com

0