Kulturno vasovanje: Branko Gradišnik

06 avgust 2020
ob 19:00 uri

Traja do: 06.08.2020 21:00

Kulturno vasovanje: Branko Gradišnik

V četrtek, 6. avgusta 2020, ob 19. uri v Selcah.

Po našem prvem gostu, Igorju Plohlu, nadaljujemo s serijo dogodkov Kulturno vasovanje, z zanimivimi gosti, avtorji Založbe Pivec, na dvorišču dr. Dragana Potočnika.

V četrtek, 6. avgusta, se bo z nami družil Branko Gradišnik, pisatelj, prevajalec in publicist, ki je tudi radoveden preučevalec sveta, življenja in človeške psihe. Njegov avtorski opus je izredno pisan in izkazuje avtorjevo zmeraj zvedavo motrenje sveta. Gradišnik je nedavno izdal tudi prvo slovensko esejistično knjigo o nenavadnem času, v katerem smo se znašli zaradi koronavirusa, Kronika koker koronika.

Dogodek bo popestril prleški kantavtor Tadej Vesenjak.

Z avtorjem se bo pogovarjal urednik Nino Flisar.

Prisrčno Vas vabimo, da se nam pridružite v prijetnem okolju v objemu narave Slovenskih Goric, na dvorišču dr. Dragana Potočnika.

Naslov: Selce 4, 2232 Voličina 

Napotek za pot tistim, ki prihajate prvič: Pred Lenartom zavijete z avtoceste in peljete desno – smer Voličina. Nato sledite smeri Selce. Tik pred tablo Selce zavijete desno ob Mizarstvu Širovnik. Čez kakšnih dvesto metrov je na levi Draganova hiša (Selce 4, pošta Voličina).

https://www.google.com/maps/place/Selce+4,+2232+Voli%C4%8Dina/@46.5259885,15.810898,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x476f6fc2e2c0c321:0x7be9a8759b173f35!8m2!3d46.5259885!4d15.8130867

Na kulturnem vasovanju se bodo z nami družili še:

 

- Vili Ravnjak

- Dragan Potočnik

- Ignac Schmidt

 

Kulturno vasovanje v Selcah v objemu Slovenskih goric je lahko ciljna destinacija, lahko pa pred ali po njem preživite še nekaj časa v okoliških krajih. Predlagamo, da izkoristite priložnost za raziskovanje Slovenije, npr. v Slovenskih goricah, na Ptuju in v Mariboru. Nekaj namigov.

SLOVENSKE GORICE

Ogledate si lahko grad Vurberk, v bližini katerega je kar 31 energetskih oziroma zdravilnih točk. Stoji na strateško pomembnem griču nad reko Dravo. Danes je grad razvalina, saj sta ohranjena le še renesančni utrdbeni obroč in obzidje s stolpi in vhodom z renesančnim portalom, na katerem je še viden vurberški grb s črvom ali zmajem. Od tod izhaja Vražja Liza, ki je našla literarno upodobitev v istoimenskem romanu. Priporočamo tudi Zavrh, kamor je zahajal general Maister – povzpnete se lahko na 17 metrski Maistrov stolp, s katerega je krasen razgled na Pohorje, Kozjak, Boč, Donačko goro in vse do Hrvaške in Madžarske ali pa si ogledate njegovo spominsko sobo. Blizu je še Voličina z gotsko cerkvijo, ki so na slovenskih tleh prava redkost, pa Štralek, od koder je bila doma Agata. Tista lepa Agata, ki se je zaljubila v Friderika in končala na grmadi v Lenartu … Slovenske gorice ponujajo tudi mnogo kolesarskih poti in kmečkih turizmov, kjer lahko pokušate domače specialitete in vina.

Ideja za »fotogenični izlet« je tudi občina Kungota, ki je na skrajnem zahodu Slovenskih goric tik ob meji z Avstrijo. Tu namreč vijuga prav posebna cesta med vinogradi, ki se z določenega kota oblikuje v srce! V Svečinskih goricah pridelujejo odlično vino. V teh krajih so številne vinske ceste, del tako imenovanega Vinotoura, mednarodne poti nordijske hoje med vinogradi.

PTUJ in PTUJSKA GORA

Ptuj je najstarejše slovensko mesto s skoraj 2000-letno tradicijo, ki je začelo pisati svojo zgodovino že pred prihodom Rimljanov. Zelo lepo se je sprehoditi po starem mestnem jedru in si ogledati najlepše mestne znamenitosti: Ptujski grad, mestno hišo, cerkev svetega Jurija, Minoritski in Dominikanski samostan, Orfejev spomenik itd. Dih jemajoč pogled na mesto nudi ploščad Ptujskega gradu. V grajskem kompleksu si velja ogledati tudi Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, ki je eden največjih in najbolj obiskanih muzejev v Sloveniji. Priporočamo, da se odpravite tudi proti Ptujski Gori. Tam vas bo po vsej verjetnosti z odprtimi rokami pričakal eden izmed minoritskih redovnikov, ki danes skrbijo za drugo najpomembnejše slovensko romarsko središče, eno najlepših gotskih cerkva na Slovenskem – baziliko Marije Zavetnice. Cerkev se ponaša tudi z istoimenskim gotskim reliefom Marije Zavetnice s plaščem, ki velja za biser gotskega kiparstva pri nas. Gotovo pa je izlet na Ptujsko Goro posebna izkušnja tudi za bralce Avgusta Demšarja; njegova zadnja kriminalka Cerkev se dogaja prav tam in lahko se v živo podate po detektivskih sledeh! Skoraj zagotovo boste srečali letošnjega Prešernovega nagrajenca fotografa Stojana Kerblerja, ki v tem poletnem času redno zahaja v svojo hišo na Ptujski Gori.

Enodnevni izlet na Ptuj lahko nadgradite še z ogledom Ptujske kleti z degustacijo, ogledom grajske kleti na Ptujskem gradu, z degustacijo lokalnega vina in domačih izdelkov, obiskom Dominkove domačije v Gorišnici, ogledom Puhovega muzeja v Sakušaku, z obiskom pri izdelovalcu tradicionalne pustne maske – kurentije, s kopanjem v termah Ptuj ali z izletom na Wakepark Duplek.

MARIBOR

Zelo prijeten je sprehod po starem delu mesta Maribor, saj je središče majhno in povsem dosegljivo peš. Priporočamo postanek živahnem Lentu (in ogled najstarejše trte na svetu), v simpatičnih kavarnah na Poštni ulici, v mariborski Stolnici in Frančiškanski cerkvi ter pri Kužnem znamenju, ki je eden najlepših tovrstnih spomenikov pri nas – sedaj, na prenovljenem trgu, je še bolj izpostavljen.

V središču mesta se bohoti tudi eden od najimenitnejših arhitektonskih spomenikov – Mariborski mestni grad, ki ga obdajajo zmeraj živahni Grajski trg , Trg svobode  in Trg generala Maistra , v njem pa obiščite Pokrajinski muzej Maribor , kjer vas bodo navdušile zbirke neprecenljive vrednosti.

Vsako pravo mesto ima tudi svoj park in v Mariboru je to Mestni park. Osrednja promenada povezuje središče mesta z naravo v takšni podobi kot jo vidimo danes že vse od leta 1952. Sprehodite se do znamenitih Treh ribnikov in uživajte v naravi.

Zavijte še v Umetnostno galerijo, morda na kopanje na Mariborski otok ali pa se vzpnite na katerega o

 

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2021 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com