Mariborski župani kot simbol mestne avtonomije in demokracije

02 oktober 2020
ob 18:00 uri

Traja do: 02.10.2020 20:00

Mariborski župani kot simbol mestne avtonomije in demokracije

V petek, 2. oktobra 2020, ob 18. uri v Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor.

Vabimo vas na predstavitev monografije Mariborski župani 1850–1941, Snovalci sodobnega mesta ob Dravi, ki so jo s svojimi prispevki sestavili ugledni mariborski zgodovinarji in z njo ustvarili svojevrsten spomenik kot poklon mestu in njegovim prebivalcem. 

Monografija je zasnovana kot kronološko urejena spominska knjiga, ki nam na zanimiv in privlačen način oživi enega najpomembnejših obdobij v razvoju mesta in predstavi mariborske župane kot načrtovalce in soustvarjalce sodobnega mesta ob Dravi. Predvsem pa nudi oporo za pomanjkljiv zgodovinski spomin iz tega časa. Nekateri župani iz preteklosti so namreč javnosti manj znani in prav zato je ta knjiga še toliko bolj pomembna.

Časovni okvir v monografiji ni izbran naključno. Funkcija župana je bila tedaj začrtana na novo in zamišljena tako, da v veliko pogledih velja še danes. Z imeni posameznih županov iz tedanjega časa so povezane nekatere zgodovinske prelomnice in najpomembnejši gradbeni in infrastrukturni dosežki, ki jih občudujemo še danes.

Na dogodku nas bosta nagovorila župan Mestne občine Maribor gospod Aleksander Saša Arsenovič in rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič. Prireditev bo povezoval Stane Kocutar.

Vabljeni!

 

Zaradi omejenega števila mest vas prosimo, da svoj prihod najavite na: tjasa@zalozba-pivec.com ali na tel. št. 02 250 08 28. Prireditev bomo v živo predvajali na FB strani Založbe Pivec.

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2020 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com