Podelitev ameriške nagrade za ilustracijo Alenki Sottler za knjigo Pesem za Liro Bine Štampe Žmavc

05 februar 2016
ob 08:56 uri

Podelitev ameriške nagrade za ilustracijo Alenki Sottler za knjigo Pesem za Liro Bine Štampe Žmavc

V petek, 5. februarja 2016, ob 18.00 v Museum of American Illustration, Society of Illustrators v  New York. Predstavitev zmagovalcev v kategoriji Knjige in revije. Podelitev zlate medalje za knjižno ilustracijo ilustratorki Alenki Sottler za ilustracijo Evridika v knjigi Bine Štampe Žmavc PESEM ZA LIRO, izdane pri Založbi Pivec (www.societyillustrators.org/The-Museum/2016/illu58-Part-Two/Illustrators-58-Book-and_editorial.aspx).

Bina Štampe Žmavc, ilustracije Alenka Sottler, glasba Vasko Atanasovski, oblikovanje Ivian Kan Mujezinović, spremna študija Jaroslav Skrušny

PESEM ZA LIRO

Knjiga z vloženo zgoščenko. Prestižna izdaja.

 

 

Vrhunska pesnitev na temo Orfeja in Evridike vrhunske pesnice, vrhunske ilustratorke, vrhunskega glasbenika in vrhunskega oblikovalca.

Pesnica v svojskem ritmu in zanimivi zvočni podobi sicer obnavlja klasični antični mit, vendar ga že s prvim verzom odmakne daleč nazaj v davnino. Orfejski mit dandanes namreč zastavlja vprašanje, ali je sploh še možen v takšni obliki, kot ga upesnjuje pesnica. S tem se zastavlja vprašanje o obstoju poezije same. Orfeji morda še zmeraj potrebujejo svoje muze, toda muza noče več ostati muza. Skrivnost pesnikove biti je namreč že davno razkrita – tudi muzam. Zato vse bolj odtegujejo liro iz Orfejevih rok in privzemajo njegovo vlogo. V civilizaciji, ki v apokaliptičnem deliriju hoče postati nesmrtna, Muza noče biti več samo večna navdihovalka in hkrati žrtev, četudi povzdignjena na oltar poezije. Hoče prevzeti orfejsko vlogo in, kot pravi pesnica Louise Glück, preživeti.

Zlata medalja za knjižno ilustracijo Society of Illustrators New York, ZDA.

Naročila!

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2021 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com

0