Poetični izlet v osrčje Krasa v času rdečega ruja z obiskom pesnika Josipa Ostija in še marsičim

03 oktober 2015
ob 10:08 uri

Poetični izlet v osrčje Krasa v času rdečega ruja z obiskom pesnika Josipa Ostija in še marsičim

V soboto, 3. oktobra 2015, agencija Aritours in založba PIVEC vabita na KULTURNI IZLET - Z BESEDO NA POTEP

Jesenski izlet v osrčje Krasa v času rdečega ruja, v pokrajino, ki je navdihovala poezijo Srečka Kosovela – pesnika Krasa, in še vedno navdihuje Josipa Ostija – pesnika, pripovednika, kritika in prevajalca.

Obiskali bomo kraško vasico Pliskovica, kjer se bomo ustavili pri kamnoseku, čebelarju in vinarju. Sledil bo obisk TOMAJA, kjer si bomo ogledali Kosovelovo domačijo ter se srečali s pesnikom Josipom Ostijem.

Na poti nas bo spremljala Zora A. Jurič, znana voditeljica literarnih srečanj.

Josip Osti, pesnik, prozaist, esejist, literarni kritik, antologist in prevajalec, se je rodil v Sarajevu in tam tudi diplomiral na filozofski fakulteti. Danes živi med Ljubljano in Tomajem, kjer se je naselil prav zaradi Srečka Kosovela. Njegov opus obsega več kot trideset pesniških zbirk, pet proznih del in sedemindvajset knjig esejev. Iz slovenščine v “srbohrvaščino” ali, kot pravi sam, v “jezik svojih spominov” je prevedel več kot sto knjig in šestnajst iger slovenskih avtorjev. Uredil je štirinajst antologij slovenske in bosansko-hercegovske poezije in proze. Prejel je Veronikino in Jenkovo nagrado in pravi da se je kot pesnik ponovno rodil v slovenskem jeziku.

Srečko Kosovel, ki ga uvrščamo med najbolj genialne pesnike, je bil prepričan o svojem pesniškem poslanstvu, imel se je za rojenega pesnika in je kljub brezštevilnim oviram, ki so mu jih postavljali na pot sorodniki, prijatelji in založniki, vztrajal na njej do konca in zapisal, da je bilo njegovo življenje slovensko, sodobno, evropsko in večno. Doživel je le 22 pomladi, toda v tem času je napisal preko tisoč besedil in se zapisal med najslavnejše in najbolj priljubljene besedne umetnike.

Odhod avtobusa iz Maribora, postanki za vstop v Celju in Ljubljani. Cena: 45 EUR

PRIJAVE in podrobnejše informacije:

AGENCIJA ARITOURS

Slomškov trg 7, tel: 252 16 19

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2022 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com

0