Pogovor SOŽITJE 2020/2 - Begunska problematika Sahravijcev v Zahodni Sahari

21 februar 2020
ob 19:00 uri

Traja do: 21.02.2020 21:00

Pogovor SOŽITJE 2020/2 - Begunska problematika Sahravijcev v Zahodni Sahari

V petek, 21. februarja 2020, ob 19.00, v Večnamenski dvorani v Vetrinjskem dvoru v Mariboru.

V letu 2020 organiziramo novo serijo dogodkov Sožitje, ki spodbujajo razmislek in vzpostavljajo medkulturni dialog.

S pogovori v živo predstavljamo mnogotere kulturne prakse po svetu, o katerih razpravljajo angažirani Slovenci, ki so vpleteni v medsebojne odnose v medkulturni problematiki.

Tema tokratnega, letošnjega drugega dogodka, je begunska problematika Sahravijcev v Zahodni Sahari. Zahodna Sahara je znana kot zadnja afriška kolonija, ki pod maroško okupacijo trpi že 40 let, prav tako pa zanjo ni praktično nikakršnega medijskega zanimanja. Sahravijci na obljubljeni referendum zaman čakajo že vse od mirovnega sporazuma v letu 1991, saj ga Maroko ne želi izvesti, obšla jih je tudi arabska pomlad. Problematika je pravzaprav v več točkah podobna vprašanju okupacije Palestine – s to razliko, da se vprašanje o Palestini analizira iz neštetih vidikov in so informacije veliko bolj dostopne. Prebivalci Zahodne Sahare, obsojeni na mrtev čas, imajo žalosten pregovor: »Bolje biti pokopan, kot pozabljen.«

Gostja bo političarka Violeta Tomič, ki je lani obiskala sahravijska begunska taborišča in bo govorila na podlagi izkušenj, iz Tindoufa pa se bo po Skypu pridružil tudi aktivist Hamdi. Pogovor bosta tudi tokrat vodila dr. Anja Zalta, sociologinja religije in etnologinja s širokim naborom raziskovalnih interesov ter dr. Dragan Potočnik, slovenski zgodovinar, profesor, znanstvenik, raziskovalec, pesnik, pisatelj, svetovni popotnik in velik poznavalec Islama.

 Do sedaj smo pri Založbi Pivec izdali že štiri zbornike Sožitje - Poti do medkulturnega dialoga, ki so za naš prostor izrednega pomena. Združujejo slovenske znanstvenike z različnih področij, od sociologije, zgodovine, antropologije, geografije, pedagogike, filozofije, teologije in jezikoslovja. Interdisciplinarnost, ki obravnava kulturne razlike kot bogastvo, predstavlja nadgradnjo že obstoječim kulturoloških študijam, ki premagujejo nestrpnost zaradi neznanja in strahu pred neznanim. Načrtujemo izid nove monografije, ki jo bodo pripravili letošnji gostje razprav.

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2020 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com