Pogovor v UKM: Aleš Šteger in Stojan Kerbler

24 februar 2020
ob 17:00 uri

Traja do: 24.02.2020 19:00

Pogovor v UKM: Aleš Šteger in Stojan Kerbler

V ponedeljek, 24. februarja, ob 17. uri v Univerzitetni knjižnici Maribor prirejajo pogovor Aleša Štegra s Prešernovim nagrajencem Stojanom Kerblerjem.

V UKM so že v začetku februarja postavili razstavo, povezano s knjigo Kar sem videl na Ptuju in drugod (Založba Pivec, 2018): izbrani utrinki iz knjige Stojana Kerblerja in Aleša Štegra, s katero so se poklonili fotografu Stojanu Kerblerju, letošnjemu prejemniku Prešernove nagrade za življensko delo.

Klub prijateljev UKM prireja pogovor med avtorjema knjige, Stojanom Kerblerjem in Alešem Štegrom, ki sta izjemna, uveljavljena umetnika, ki oba izhajata s ptujskega konca.

Kerbler se je v zadnjih petnajstih letih ustvarjanja odmaknil od zanj ikoničnih portretov Haložanov in delavcev v industrijski proizvodnji, njegova pozornost je vse bolj pričela veljati prizorom ptujskih dvorišč, notranjosti šol, posameznih kipov in zgradb, detajlov iz narave, motivov preraščanja in minljivosti.

Prav te fotografije so pritegnile Štegrovo pozornost. Preko daljšega obdobja je spremljal fotografovo delo in tako je nastal Štegrov izbor 77 Kerblerjevih fotografij, pospremljen z esejistično-literarnim razmišljanjem o umetnosti fotografije nasploh, o opusu in osebi Stojana Kerblerja, o časovnosti v fotografiji, o magiji in tarotu, o poslednjih rečeh in Ptuju. Ta knjiga je omaž Ptuju, omaž fotografiji in obenem pretresljiv dokument o tem, kaj umetnost zmore dandanes povedati o prostorih, zgodovini in poslednjih rečeh.

Vabljeni, da prisluhnete zanimivemu pogovoru!

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2020 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com