Predstavitev pesniške zbirke Gospodinjski blues Patricije Peršolja v Kopru

17 junij 2014
ob 22:47 uri

Predstavitev pesniške zbirke Gospodinjski blues Patricije Peršolja v Kopru

V torek, 17. junija 2014, ob 20. uri, v koprski gledališki kavarni o okviru cikla Pogovori o branju. Z avtorico se bo pogovarjala Jasna Čebron. Orgaizatorji: Slavistično društvo Koper, Kulturni klub in Gledališče Koper.

Patricija Peršolja je vstopila med pesnice pred enim letom in bila nominirana za Veronikino nagrado, pred tem je pisala za otroke knjigice s pogosto družinskimi naslovi in ilustracujami Silvana Omerzuja (Moj nono, Oglas za eno mamo, Kuštra, Marta, Moja nona, Očka zmaj id).

V Šmartnem v Goriških brdih rojena logopedinja se je izobraževala na briških, goriških in ljubljanskih šolah. Sedaj je zaposlena v novogoriškem zdravstvenem domu v svojem poklicu.

Zbirka pesmi Gospodinjski blues (založba Pivec Mb, 2012) odkriva pripovedi v verzih o ženskah v različnih socialno zagatnih položajih, kjer so vedno znova poniževane.

Pesnica Peršolja posodi svoj glas in zapis ženski utišanosti, da bi se slišalo in bralo neizrečeno, torej tisti molk, ki se skriva za veljavnim vprašanjem: Ti kaj manjka?   

»Peršoljeva v Gospodinjskem bluesu opozarja na zamolčano situacijo žensk, govori o njihovih bojih, ko so se znašle v družbeni recesiji skupaj s svojo malo osebno eksistencialno bedo. Te ženske so se sidrale v njen spomin od otroštva naprej in marsikateri lik v pesmih je sestavila iz več njih.« (Mladina 2012)

Pogovor s pesnico in z branjem njenih verzov bomo razširili tudi na nastajajoče pesmi za novo zbirko Šinjorina.

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2021 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com