Premiera dokumentarnega filma Gospoda gre čez progo na TV Slovenija 1

21 oktober 2018
ob 23:00 uri

Traja do: 21.10.2018 00:00

Premiera dokumentarnega filma Gospoda gre čez progo na TV Slovenija 1

V nedeljo, 21. oktobra 2018, ob 23. uri na TV Slovenija 1 premiera dokumentarca Bojana Laboviča, gre za portret markantnega profesorja dr. Vlada Sruka,  ki je nastal na podlagi njegove avtobiografsko-esejistične knjige Gospoda gre čez progo, izdane leta 2012 pri naši založbi.

Zaslužnega profesorja mariborske univerze dr. Vladimirja Sruka se že dolgo drži vzdevek »živa legenda«. To poimenovanje dr. Sruk nosi z razlogom. Dali so mu ga njegovi nekdanji študenti. Pa ne vsi, ampak samo tisti, ki so razumeli njegovo trditev, da sta negotovost in dvom redni spremljevalki ljudi, ki hočejo videti širše, globlje in dalje od prilagodljive rutine. To stanje, ki ukrepa proti vsem pohodnikom mimo sprejetih vrednot in dogem, je po Srukovih besedah glavno gonilo stagnacije in bivanjskega mrtvila. Tudi sam je bil večkrat v življenju deležen takšnih ukrepov in to velja še danes. Kot pravi, si je kriv sam, saj se nikoli ni hotel niti znal prilagoditi v trenutne razmere ujetemu »javnemu mnenju«. Za takšno stališče pa je potrebno imeti tudi pogum. In dr. Sruk ga ima. Pri tem gre vedno do konca in takrat ne prizanaša tudi sebi. In ne popušča.
Da vse navedeno drži, je spoznala tudi ekipa, ki se je odpravila po poti snemanja dokumentarnega portreta dr. Vladimirja Sruka. Portretiranec kot pravi intelektualec dvomi o vsem, začenši s scenarijem, ki je nastal na podlagi njegove avtobiografske knjige »Gospoda gre čez progo«. Seveda ne prizanaša tudi knjigi sami in noče, da bi prevladale intimne zgodbe. To ga ne zanima, saj hoče govoriti o družbi tukaj in zdaj. Z vsemi spremljajočimi posledicami – obremenitvami, nasprotji in konflikti.
Scenarist in režiser dokumentarnega portreta je Bojan Labović.

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2020 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com