Pričevanje: poetično-glasbeni performans v Knjižnici Otona Zupančiča v Ljubljani

24 september 2020
ob 20:00 uri

Traja do: 24.09.2020 22:00

Pričevanje: poetično-glasbeni performans v Knjižnici Otona Zupančiča v Ljubljani

V četrtek, 24. septembra 2020, v Knjižnici Otona Zupančiča v Ljubljani.

Pričevanje Aleša Štegra je nenavadna knjiga, izpisana v posebnih stanjih zavesti. Je skok v brezno spoznanja brez padala, ob prisotnosti dveh šamanov, spodbujena z zauživanjem svetih rastlin iz amazonskega pragozda. Pričevanje je knjiga uvidov v mehanizme bivanja in minevanja, izpisana v kristalno jasnih, vsem razumljivih verzih z upanjem, da se bo dotaknila ranljivosti vsakogar od nas. Pričevanja segajo od zelo intimnih zgodb do nujnih vprašanj našega časa. Kako vključiti milost uvida v naša življenja in dejanja? Zakaj vse, tudi védenje, razpada v procesih vsakdanjega in površnega?

Pesniška zbirka je spiritualno priznanje in pričevanje s tri dni in noči trajajočega popotovanja na konec sveta. Knjiga, ki se upira vsakršni samozadostnosti ali intelektualizmu in nagovarja dušne ljudi, iskalce, bralce z odprtim srcem in željo spoznati.  Avtor je zbirko napisal v sapi, pred dvema letoma, ko sta se z ženo podala na zanimivo izkušnjo intenzivnih meditacij in se prepustila toku izjemnih spoznanj. Šteger pravi, da se je takrat zasitil svoje sedanjosti, soočal se je z izgubo bližnje osebe in čutil se je pripravljenega, da doživi takšno izkušnjo. Knjiga Pričevanje je dovršeno ilustrirana z risbami slikarja Dušana Fišerja, ki je ob besedilih ustvaril svoje »pričevanje o Pričevanju.«

Avtor stran za stranjo niza izreke, večinoma o povsem vsakdanjih temah – o odnosih, prednikih, o našem vsakodnevnem pehanju za službo, družino oziroma preprosto za čisto rutinsko življenje, o katerem dostikrat premalo razmišljamo. V duhu nenavadnosti knjige je tako zastavljena tudi njena predstavitev. Vabljeni na pesniško-glasbeni obred – performans, koncert, priklicevanje prednikov, recital, poplesavanje, delavnico sladke ironije in še kaj, v katerem sodelujeta pesnik Aleš Šteger in virtuoz na harmoniki Jure Tori. Koncerti Štegra in Torija so sicer že očarali občinstvo v Šanghaju, Parizu, Berlinu in Salzburgu.

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2021 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com