Razstava fotografij iz knjige Kar sem videl na Ptuju in drugod

07 februar 2020
ob 09:00 uri

Traja do: 29.02.2020 19:00

Razstava fotografij iz knjige Kar sem videl na Ptuju in drugod

Knjižno razstavišče Univezitetne knjižnice Maribor, od 7. februarja do 29. februarja 2020.

UKM se ob slovenskem kulturnem prazniku z razstavo, povezano s knjigo Kar sem videl na Ptuju in drugod: izbrani utrinki iz knjige Stojana Kerblerja in Aleša Štegra, poklanja fotografu Stojanu Kerblerju, letošnjemu prejemniku Prešernove nagrade za življenjsko delo.

Knjiga dveh izjemnih, uveljavljenih umetnikov, ki izhajata s ptujskega konca je pri Založbi Pivec izšla v letu 2018. Gre za svetovno znanega fotografa Stojana Kerblerja in prodornega pesnika, pisatelja in urednika Aleša Štegra, ki sta svoje moči združila v fotografsko-esejistični monografiji, ki je izšla v okviru obeležitve avtorjeve osemdesetletnice. 

Kerbler se je v zadnjih petnajstih letih ustvarjanja odmaknil od zanj ikoničnih portretov Haložanov in delavcev v industrijski proizvodnji, njegova pozornost je vse bolj pričela veljati prizorom ptujskih dvorišč, notranjosti šol, posameznih kipov in zgradb, detajlov iz narave, motivov preraščanja in minljivosti.

Prav te fotografije so pritegnile Štegrovo pozornost. Preko daljšega obdobja je spremljal fotografovo delo in tako je nastal Štegrov izbor 77 Kerblerjevih fotografij, pospremljen z esejistično-literarnim razmišljanjem o umetnosti fotografije nasploh, o opusu in osebi Stojana Kerblerja, o časovnosti v fotografiji, o magiji in tarotu, o poslednjih rečeh in Ptuju. Ta knjiga je omaž Ptuju, omaž fotografiji in obenem pretresljiv dokument o tem, kaj umetnost zmore dandanes povedati o prostorih, zgodovini in poslednjih rečeh. Vabljeni, da si jih ogledate tudi razstavljene v UKM!

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2020 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com