Sožitje 2020/3: Zgodovinski pregled islamske civilizacija

24 junij 2020
ob 20:00 uri

Traja do: 24.06.2020 22:00

Sožitje 2020/3: Zgodovinski pregled islamske civilizacija

V sredo, 24. junija 2020, ob 20. uri v Vetrinjskem dvoru.

Po  štirimesečnem premoru nadaljujemo serijo dogodkov Sožitje, ki spodbujajo razmislek in vzpostavljajo medkulturni dialog. S pogovori v živo predstavljamo mnogotere kulturne prakse po svetu, o katerih razpravljajo angažirani Slovenci, ki so vpleteni v medsebojne odnose v medkulturni problematiki.

Tema tokratnega, letošnjega tretjega dogodka, je Zgodovinski pregled islamske civilizacije, ki je obenem naslov dolgo pričakovanega prvega dela tetralogije Predstave in podobe o islamu in Orientu, dela zgodovinarja, prof. dr. Dragana Potočnika, ki je z Orientom in islamom tesno povezan že vrsto let. Predava zgodovino kot izredni profesor na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti v Mariboru, vendar osebne izkušnje in znanje najraje nabira v živo. Vsebino knjige sestavlja razlaga o nastanku in velikem obdobju ekspanzije islama, o razcvetu islamske civilizacije, kasnejši kolonizaciji in nastanku držav na obravnavanem območju. Obenem dr. Potočnik postavlja v ospredje izjemne prispevke islama v zakladnico svetovne umetnosti in znanosti ter pojasnjuje izročilo islamske civilizacije na področju filozofije, literature, naravoslovja in medicine. Z avtorjem se bo pogovarjala dr. Anja Zalta, sociologinja religije in etnologinja s širokim naborom raziskovalnih interesov.

Pogovor o Orientu bo tlakoval pot do razumevanja mogočne vzhodne civilizacije, do skrivnosti teh starih kultur in dežel. Dr. Potočnik bo razkrival znanost in umetnost, zgrajeni na humanističnih idealih in strpnosti. »Popotne izkušnje so me naučile, kako zelo so pomembni razumevanje, spoštovanje in sprejemanje medsebojnih razlik za mirno sobivanje. Le tako se je mogoče upreti predsodkom, netoleranci, nesprejemanju.«

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2020 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com