Sožitje 2021/1: Umetnost in znanost islamskega sveta

29 oktober 2021
ob 19:00 uri

Traja do: 29.10.2021 21:00

Sožitje 2021/1: Umetnost in znanost islamskega sveta

V petek, 29. oktobra 2021, ob 19. uri v Vetrinjskem dvoru.

Ponovno vas vabimo v Vetrinjski dvor, kjer se dobimo na letošnjem prvem srečanju Sožitje. Gre za serijo dogodkov, ki spodbujajo razmislek in vzpostavljajo medkulturni dialog. S pogovori v živo predstavljamo mnogotere kulturne prakse po svetu, o katerih razpravljajo angažirani Slovenci, ki so vpleteni v medsebojne odnose v medkulturni problematiki.

Tokrat bomo predstavili drugi del v tetralogiji Predstave in podobe o Islamu in Orientu dr. Dragana Potočnika. Namen tetralogije je prispevati k boljšemu poznavanju islama, s katerim je še vedno (ali celo vse bolj) povezana velika mera strahu in nezaupanja, ki izhaja iz neznanja. Druga od štirih knjig o Orientu, Umetnost in znanost islamskega sveta, prinaša predstavitev islamske umetnosti, arhitekture, književnosti in znanosti v njeni zlati dobi, ki je trajala več kot tisoč let – od 7. do srede 18. stoletja – in je zajela obsežno območje od Španije do Kitajske.

Islam in njegova civilizacija si zaslužita pozornost zaradi bogatega kulturnega življenja. Zaradi umetnosti in znanosti, ki sta močno vplivali na evropsko misel renesanse, razsvetljenstva. Smo dolžniki temu svetu, ki nas je dolga stoletja evropskega srednjega veka oplajal s svojo umetnostjo in mislijo.

Z avtorjem se bo pogovarjala dr. Anja Zalta, sociologinja religije in etnologinja s širokim naborom raziskovalnih interesov.

Skladno z veljavnim odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v RS se lahko javnih kulturnih prireditev udeležijo le osebe s potrdilom o negativnem testu, cepljenju ali prebolelem covidu 19 (PCT pogoj).

 

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2021 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com

0