VALENTINOV DVOJEC 2020

14 februar 2020
ob 18:00 uri

Traja do: 14.02.2020 20:00

VALENTINOV DVOJEC 2020

V petek, 14. februar 2020, ob 18.00, v  Art kavarni Mercure Maribor City Center (bivši hotel Piramida).

Pri Založbi Pivec za Valentinovo že tradicionalno prirejamo pogovore z zanimivimi pari s področja umetnosti. K letošnji deseti, jubilejni izvedbi, smo povabili pesniški dvojec - Danico Križanič Müller in Željka Perovića.

Oba avtorja sta svoje pesniško ustvarjanje okronala s pomembnimi nagradami. Danica Križanič Müller je bila leta 2009 nominirana za Jenkovo nagrado, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za najboljšo pesniško zbirko v tekočem letu, nato pa je leta 2010 prejela Glazerjevo listino. Je tudi profesorica, ki je večino časa poučevala na II. gimnaziji Maribor, kjer je vodila literarno delavnico in urejala gimnazijske literarne zbornike. Izdala je več pesniških zbirk: Topli skriti veter, Doseganje glasu, Odprta praznina in Na predvečer spremembe, objavlja pa je predvsem v Novi reviji, Literaturi in Dialogih.

Željko Perović je dobitnik prve nagrade za poezijo revije Mladika za leto 1994, dobitnik Lirikonovega zlata za revijalne prevode hrvaških, srbskih in bosansko-hercegovskih avtorjev (2013), vitez poezije  2015, bil je urednik za poezijo pri projektu Rokerji pojejo pesnike 2015. Pesnik je do sedaj izdal tri pesniške zbirke v slovenščini (Podarjeni glasovi, Kapljevina, Sinapse) in dve v maternem, bosanskem jeziku (Utiha, Golim sinapsama). Ukvarja se tudi s prevajanjem proze in poezije iz hrvaščine, srbščine in bosanščine v slovenščino in obratno. Pravkar je izšla njegova najnovejša zbirka VZGIBANKA.

O svojem življenju, delu, pogledih na umetnost in pisano besedo bosta spregovorila z gostiteljema Zoro A. Jurič in Ninom Flisarjem.

Naj Vas na letošnji Valentinov dvojec povabimo še s pesmijo naše gostje in gosta:

 

SAMI ZAČETKI VSEPOVSOD

Ko bi lahko živeli le začetke,

same začetke vsepovsod.

 

Pomladne nosnice bi ostajale odprte,

v večnem dihanju ponavljajočih

se posnetkov.

 

Kakšen pogled, ko se prvič prebije

in je znotraj, končno, in ostaja.

Zadržan.

 

NOTRI

vse bolj tiho je,

vse bolj notri,

 

ne veš kje,

ne kaj,

 

le notri

čutiš,

 

tiho

je

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2020 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com