Zaloga: Na zalogi

ABIR

9,95 

Nagrajena slikanica o prijateljstvu in medsebojni pomoči vrhunskega litovskega ustvarjalnega para.

Opis

Nekega sončnega dne se dva prijatelja, Prašiček in krava Adela, odpravita drsat na zaledenelo jezero. Nenadoma pa pod ledom uzreta par oči. Ugotovita, da gre za abirja, nenavadno in vznemirljivo žival, še okrutnejšo od krokodila. Rastlinojedcem, kot sta Krava in Prašiček, gotovo ne more škoditi, da se spoprijateljijo z nekom, ki je tako krvoločen. Povrh vsega se abir igra nadvse nenavadne igre, kot so MIPRT in MARIMU, za katere dobra prijatelja nista še nikoli slišala.

A dvoje žalostnih oči, ki zrejo z druge strani ledene ploskve, v resnici niso prav nič nevarne. Pravzaprav se zdi, da potrebujejo pomoč. Kot sled drsalk se namreč od spodaj prikazuje le ena beseda: KISIK, KISIK, KISIK …

Prašiček in Adela spoznata, kako pomembna sta prijateljstvo in pomoč v stiski. In kako lepa beseda je ALAVH.

 

 

Marius Marcinkevičius (1966) je avtor številnih otroških knjig. Po poklicu je zdravnik, specialist za akupunkturo, ki rad piše in pripoveduje zgodbe. Že od malih nog ga vodi radoživost, zanimajo ga številna področja. Tako je med drugim opravljal delo skladiščnika, drvarja, hišnika v psihiatrični ustanovi, bil pa je tudi padalec v vojski. Njegova dela so prevedena v angleščino, francoščino, italijanščino, turščino, grščino, latvijščino, ruščino, kazaščino, slovenščino in mnoge druge. Je prejemnik nagrade knjiga leta, ki jo podeljuje litovska sekcija IBBY, nacionalna sekcija pa ga je uvrstila tudi na častno listo IBBY za leto 2020.

Lina Dudaite je priljubljena litovska ilustratorka. Živi v Kaunasu, drugem največjem mestu v Litvi, kjer je končala študij grafičnega oblikovanja. Dela kot samostojna oblikovalka in ilustratorka. Rada ima pravljične like, v svoje ilustracije pa vnese veliko humorja. O svojem delu pravi: “Kadar rišem, nimam načrta in ne zasledujem nekega točno določenega cilja. Preprosto uživam v tem, kar počnem, in tako tudi živim; ko končam, pa rezultat svojega dela prepustim opazovalcu. Od takrat naprej imajo risbe lastno življenje, ki ni več odvisno od mene.” Leta 2009 je prejela nagrado knjiga leta litovske sekcije IBBY, je prejemnica diplome talinskega ilustratorskega trienala, španska sekcija IBBY pa jo je leta 2010 uvrstila na častno listo IBBY.

Klemen Pisk (1973) je slovenski prevajalec, pesnik, pisatelj in glasbenik. Večinoma prevaja iz litovščine in poljščine. Leta 2015 je v Vilni prejel posebno priznanje Litovskega kulturnega inštituta za zasluge pri promociji litovske književnosti po svetu. Živi in deluje v Brnu na Češkem.

Dodatne informacije

Avtor

, ,

Format

ISBN

Število strani

Tisk

Vezava

Mnenja

There are no reviews yet

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.