-13%

Človek ni zver

Sedmi album Katalene z (anti)vojno tematiko

15.00 € 13.00 €

Avtor: Katalena

Sedmi album skupine Katalena Človek ni zver se napaja pri dediščini slovenskih ljudskih pesmi z vojaško tematiko, bistveno pa ga sooblikujejo uglasbitve poezije Iva Brnčića – tega leta 1943 umrlega pesnika s Kataleno povezujeta vsebinska bližina ter dejstvo, da je bil brat babice Polone Janežič – ter avtorske skladbe, ki vsebinsko in oblikovno sledijo tradiciji.

Kategorije: Glasba, Poletno branje

Format: CD

Nosilec zvoka : Zgoščenka

Ostalo: CD, 50 minut, foto: Luka Kaše

V košarico
KOLIČINA

Že bežen vpogled v to zapuščino razkrije njeno tipično in bistveno potezo: gre za pesmi, ki jim praviloma manjka duha heroizma in ki raje kot junaštva opisujejo stisko ter strah mladega človeka. Katalena se v svojih iskanjih osredotoča na dejstvo, da gre za izpovedi tistih, ki so bili proti svoji volji in v imenu njim nerazumljivih razlogov iztrgani od doma ter soočeni z grožnjo smrti, za zgodbe stiske in bolečine. Kot takšna pa je ta zapuščina bistvena, ker tudi če vojni priznamo status zgodovinske nujnosti, se na intimni bivanjski ravni kaže predvsem kot nesmisel.

 Človek ni zver je album o vojni kot absurdu, v naslovu uporabljeni verz Iva Brnčića ima namreč svoje nadaljevanje: ... ki mori na skrivaj. Ko se naša vrsta odpravlja na svoje morilske pohode, to počne s fanfarami in vzvišenimi govori, ki marsikdaj interese voditeljev zgolj lišpajo z bleščečimi barvami domoljubja. Tisti, ki jih politikantska retorika dejansko pelje v boj, pa imajo od vsega skupaj praviloma bore malo oziroma nič. Producent plošče je Chris Eckman, oblikovanje pa je delo Iviana Kana Mujezinovića.

Album je na voljo tudi v digitalni obliki:

Google_Play_logo

  

 

igroove_logo

  59b5bb466dbe923c39853e00

  580b57fcd9996e24bc43c51b

  Amazon

Katalena

Vesna Zornik: vokal

Polona Janežič: klaviature, psalter, spremljevalni vokal

Boštjan Gombač: klarinet, krilovka, saksofon, teremin, ukulela, tolkala, spremljevalni vokal

Tibor Mihelič Syed: bas kitara, gimbri, Roland HPD-20, ukulela, tolkala, spremljevalni vokal

Boštjan Narat: kitara, bendžo, spremljevalni vokal

Robert Rebolj: bobni. tolkala

 

www.katalena.net

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2022 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com

0