Dialektična metoda

Dialektična metoda

Pristop k reševanju kompleksnih pravnih primerov

18.00 €

Avtor: Luka Martin Tomažič

Delo obravnava področje dialektike v pravu, ki je v slovenskem pravu manj raziskano.

Kategorije: Alma Mater Press

Format: 16,5 x 23,5 cm

ISBN: 978-961-6966-63-4

Tisk : Črno-beli tisk

Vezava : Broširano

Št. strani: 116

V košarico
KOLIČINA

Delo obravnava področje dialektike v pravu, ki je v slovenskem pravu manj raziskano. Razvije model reševanja kompleksnih pravnih primerov, ki ima idejno zasnovo v sholastični in hegeljanski dialektiki. Prikaže, da pravniško sklepanje v kompleksnih primerih ni silogistično, temveč entimemsko. Na podlagi relevantnih psiholoških raziskav zagovarja strukturiran pristop k argumentaciji v pravu.

Predlagani model poimenuje dialektična metoda. Obravnava pomen notranjega dialoga, ki naj v zavesti posameznika, ki pravni primer rešuje, poteka kot soočanje razlagalnih argumentov. Razlagalec najprej postavi primarno tezo, ki jo poskuša ovreči z relevantnimi antitezami. Postopek skladno s svojim znanjem in vrednostnim sistemom ponavlja, dokler ne doseže sinteze, ki bi naj vsebovala tudi kvalitativni preskok v razumevanju primera. V hegeljanskem smislu lahko o kvalitativnem preskoku govorimo, kadar je v argumentaciji ohranjeno vse, kar mora biti ohranjeno in opuščeno vse, kar mora biti opuščeno.

Delo prikaže tudi, kako je znanstvena dognanja o dialektični metodi mogoče uporabiti v praksi. Izpostavljeni so pragmatični vidiki uporabe predlagane metode za namene bolj učinkovitega prepričevanja partikularnih avditorijev.

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2022 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com

0