Ivan Potrč, pisatelj in človekoljub

NOVO

Ivan Potrč, pisatelj in človekoljub

Posvečeno 110-letnici rojstva in 30-letnici smrti pisatelja Ivana Potrča ter 30. obletnici poimenovanja Knjižnice Ivana Potrča Ptuj po njem. Skupna izdaja Založbe Pivec in Knjižnice Ivana Potrča Ptuj.

29.90 €

Avtor: Renata Debeljak

Ivan Potrč (1913–1993) je ob Mišku Kranjcu, Prežihovem Vorancu, Cirilu Kosmaču in Antonu Ingoliču eno osrednjih imen slovenskega socialnega realizma.

PRELISTAJ KNJIGO

Kategorije: Leposlovje, Spomini, publicistika in esejistika

Format: 17 x 24 cm

ISBN: 978-961-7164-77-0

Tisk : Črno-beli tisk

Vezava : Trda vezava s ščitnim ovitkom

Št. strani: 296

Ostalo: 17 x 24 cm, 296 strani, ČB tisk, trda vezava s ščitnim ovitkom

V košarico
KOLIČINA

Kot pisatelj, pesnik, dramatik in novinar je med letoma 1933 in 1993 ustvaril sijajen opus, ki obsega romane, zbirke kratkih zgodb in povesti, dramska besedila, pa tudi številne pesmi, reportaže in govore. Za svoje delo je prejel številne nagrade in odlikovanja, med drugimi tudi Prešernovo nagrado, ter postal častni občan mesta Ptuj. Usoda malega človeka, ki se je pred prvo svetovno vojno v težkih socialno-ekonomskih razmerah boril za preživetje, ga je navdušila za komunizem in socializem, ki jima je ostal zvest do konca življenja. Monografija Ivan Potrč, pisatelj in človekoljub ponuja sistematičen vpogled v Potrčev bogat pripovedni opus, ki ga pretresa v luči ideoloških, družbenih in političnih sprememb, ob tem pa vedno znova dokazuje njegovo nesporno literarno in spoznavno-etično vrednost. Knjiga, katere izid obeležuje Potrčevo leto 2023, tako tudi izriše portret kompleksne osebnosti Ivana Potrča, ki je bil ob predanosti političnim idealom vseskozi predvsem humanist, ki je za najvišjo vrednoto razglasil človeka, do konca razpetega med pričakovanji zgodovine in vzgibi notranjega življenja.

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2023 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com

0