MARIBORSKA POKOPALIŠČA

-30%

MARIBORSKA POKOPALIŠČA

V mozaiku časa in evropske dediščine

Častni občan mesta Maribor, prof. dr. Edvard Glaser, je kot plod svojih dolgoletnih prizadevanj za ohranitev pobreškega pokopališča na njegovi obstoječi lokaciji, pripravil svojevrstno monografijo.

Kategorije: Akcija, Knjige o Mariboru, Ugodna strokovna literatura, Zgodovina

Format: 21 x 29,7 cm

Tisk : Barvni tisk

Vezava : Trda vezava

Št. strani: 256

V košarico
KOLIČINA

K sodelovanju je pridobil preko dvajset različnih strokovnjakov iz vse Evrope.

Skozi svoje prispevke ga v knjigi predstavijo kot edini kraj v Mariboru, kjer so našli svoj pokoj prvi graditelji in oblikovalci mesta, obrtniki, hotelirji, trgovci, lastniki tovarn, športniki, znanstveniki, politiki, preprosti ljudje in kamor odhajajo dan za dnem za vedno naši sodobniki.

Spoznamo ga skozi različna zgodovinska obdobja in se seznanimo z vizijo njegove prihodnosti. Pogledamo ga z očmi mladih raziskovalcev in se srečamo s pomembnimi ljudmi različnih strok in poklicev, ki so našli na njem svoj zadnji dom. Predstavljene so nam različne podobe smrti. Pokopališča so prostor spomina na najdražje ter kraj njihovega počitka. Že od nekdaj pa so tudi izraz zgodovinske, kulturne ter arhitekturne dediščine nekega kraja. Knjiga o mariborskih pokopališčih pričara prav ta pomen pokopališč. Predstavlja jih kot prostor meditacije, uživanja v spletu narave in umetnosti ter kot prostor arhitekturne dovršenosti največjih nacionalnih arhitektov.

Ob vsem tem pa knjiga izraža tiho upanje, da bodo naslednji rodovi doumeli izredni pomen in lepoto pokopališča v njihovi sredini. Knjiga je žal izšla po avtorjevi smrti, z njo pa spomin nanj ne bo zbledel.

O pomembnosti projekta govori dejstvo, da so svoje misli v uvodni del zapisali župan, Franc Kangler, rektor Univerze v Mariboru, dr. Ivan Rozman, prof. dr. Dušan Radonjič, ki je bil v času priprave gradiva prodekan na Univerzi v Mariboru, Boris Sovič, župan MOM v letih 1999 do 2007, in Peter Pavel Klasinc. O avtorjevem življenju, njegovi predanosti medicini, kulturi, športu, predvsem pa boju za ohranitev pobreškega pokopališča na mestu, kjer se nahaja, je spregovorila njegova hči, prim. dr. Marjana Glaser. Knjiga prinaša bogato slikovno gradivo in je namenjena tako strokovnjakom posameznih področij kot vsem zainteresiranim bralcem.

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2023 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com

0