Zaloga: Na zalogi

Mladićev mladič

Kako sem kuhal slovensko kavo Barcaffe jugoslovanskemu generalu Ratku Mladiću

26,90 

Knjiga je posrečena zmes več žanrov. Prevladujejo avtobiografski spomini na »iniciacijo« – obdobje služenja vojaškega roka v JNA. Ti predstavljajo mozaik drobnih pripovedi, v središču katerih je vsakič druga realna oseba, ki se v romanu spremeni v že skoraj karikiran lik. Nežno je vpeta refleksija življenja kot celote, začinjena z modrostmi odraslega človeka. Vse skupaj pa je postavljeno v nekoliko nadrealističen okvir, tako rekoč romaneskno zgodbo, katere nosilec je jugoslovanski podpolkovnik, kasneje general Ratko Mladić.

Kategorije: ,

Opis

Kot taka je izjemno izvirna in unikatna. Je nekakšen Samo-portret pripovedovalca in Samo-refleksija nekega obdobja, ki ju zaznamujejo še spretno prepletanje časov ter duhovit, sočen, neposreden in sproščen jezik, ki nas mestoma nasmeje, mestoma pa poglobi tiste dele v nas, ki jih odkrivamo skozi pripoved.

Prvotno namenjena sinu kot zapis očetovih spominov na najbolj nepredvidljivo in intenzivno obdobje življenja, na katerega zre zdaj z zrele, reflektirane perspektive, je kot vsako odlično delo prerasla svoj namen in postala nosilec občih vprašanj in čustvovanj. Postavlja pa nas tudi pred vprašanje o tem, kaj je bilo resnično – kateri del smo samo odsanjali in katerega zares odživeli. O tem, kaj je sploh čas in kako se obnaša in kaj smo mi v njem in kje je meja med nami in svetom.

Z veseljem jo bodo brali vsi tipi bralcev – tisti, ki so sami izkusili JNA, tisti, ki so čustveno povezani z Jugoslavijo; pa tudi vsi tisti, ki jih zanima ta del zgodovine, in še vsi ostali, ki zgolj ljubijo dobro pripoved.

Lučka Zorko, urednica

Dodatne informacije

Avtor

Format

ISBN

Število strani

Tisk

Vezava

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.