-45%

Partíja

Nominacija za Rožančevo nagrado 2014

18.00 € 9.90 €

Avtor: Boštjan Narat

Eseji Boštjana Narata, zbrani pod naslovom Partija.

Kategorije: Leposlovje, Nagrade in nominacije, Spomini, publicistika in esejistika

Format: 14,5 x 22 cm

ISBN: 978-961-6897-49-5

Tisk : Črno-beli tisk

Vezava : Trda vezava s ščitnim ovitkom

Št. strani: 132

V košarico
KOLIČINA

Nekateri izmed njih so nastali kot del doktorske naloge, ki jo je pisec zaključil leta 2010, drugi so bili objavljeni v različnih revijah in zbornikih (Literatura, Odzven 2011, Emzin, Lepa igra – zbornik ob razstavi v Mestni galeriji Ljubljana  ...), nekaj pa jih je nastalo posebej za zbirko. Vsebinsko se besedila navezujejo na glasbo, ki je bila, kot objekt hermenevtične refleksije, tema avtorjeve doktorske naloge, poezijo, film, gledališče, šport in pa seveda filozofijo, ki je poleg glasbe Naratov poklic. Slogovno se pisec ves čas giblje po tanki meji med filozofijo in literaturo, med strokovnim pogledom s strani in osebnim pristopom, hkrati pa se ves čas poigrava z žanri in iskanjem ter vzpostavljanjem lastnega jezika. Spremno besedo je napisal dr. Mladen Dolar.

O avtorju in njegovem delu

Boštjan Narat je odprt, zvedav in resen človek, ki svoje sile usmerja v plovbo po najrazličnejših svetovih. Večina ljudi ga povezuje z glasbenimi vodami, predvsem s skupino Katalena, s katero je poskrbel, da se je že skoraj pozabljena ljudska glasba v svoji nadčasovni dimenziji zlila z našim tu in zdaj. Da pa ne bi ostalo vse le pri »novih oblačilih ljudskosti«, se je s svojo senzibilnostjo podal tudi na pota kantavtorske glasbe ter s svojo glasbeno-besedilno poetiko obogatil našo glasbeno tradicijo na področju, kjer je to vse prej kot lahko. Ker počne vse s poglobljeno refleksijo, ne preseneča, da ga je študijsko zaneslo v vrtince »ljubljenja modrosti«, v katerih je uspešno združeval svoji ljubezni, filozofijo in glasbo. Še en filozof, porečete, a to je na »prvi pogled« še najmanj, pa s tem ne mislim vodenja cikla pogovorov z nenavadnim naslovom Filozofiranje v varieteju v ljubljanski kavarni Union, temveč predvsem njegove druge »moduse vivendi«, ki ne pritičejo običajni predstavi o aktivnosti filozofov: recimo njegove nastope v performansih in predstavah prodornih mlajših režiserjev ali v slovenski nogometni literarni reprezentanci, v kateri je, kar sploh ne preseneča, specialist za »igro z glavo«. Ne vem, kaj ga žene, bo že kaka frustracija, obsesija ali travma, da je k že itak uspešni karieri na različnih področjih dodal še vodenje oddaje Panoptikum na RTV Slovenija. Zdaj pa se s to knjigo poskuša še na polju esejistike, in to s širokim naborom tem, pri katerih pa vedno najde perspektivo, ki mu omogoča stvar osvetliti s presenetljivega zornega kota. Za njegovo esejiziranje je značilna mojstrska »dramaturgija besedil«, ki temelji na izvirnem, svežem in vsebini prilagojenem slogu ter ostrini misli, ki kljub pogosti zavitosti v metaforičnost (ali pa ravno zaradi tega) zarežejo v bralca.

Nino Flisar, urednik

Knjiga je bila nagrajena z nazivom Najlepša slovenska knjiga 2014 v kategoriji književnost/beletristika (oblikovanje Ivian Kan Mujezinović) na Slovenskem knjižnem sejmu in nominirana za Rožančevo nagrado.

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2022 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com

0