P(l)ast za p(l)astjo

-51%
USPEŠNICA

P(l)ast za p(l)astjo

VERONIKINA NAGRADA 2014

20.00 € 9.90 €

Avtor: Petra Kolmančič

Pesniška zbirka Petre Kolmančič.

Kategorije: Leposlovje, Nagrade in nominacije, Poezija

Format: 12 x 21 cm

ISBN: 978-961-6897-58-7

Tisk : Barvni tisk

Vezava : Integralna vezava

Št. strani: 124

V košarico
KOLIČINA

PRIHRANITE S PAKETOM!

Ta izdelek imate prav tako na voljo po znižani ceni v paketu:

Poezija Petre Kolmančič po izjemno ugodni ceni

Vrhunski pesniški zbirki Petre Kolmančič: P(l)ast za p(l)astjoj (Veronikina nagrada 2014) in Tretja oseba dvojine (Glazerjeva listina 2019)

9.90 € 7.54 €

Komplet 4 pesniških zbirk za 20 evrov

Jagodni izbor pesniških zbirk sestavljajo trije vrhunski slovenski pesniki, ki na svoje načine obravavnajo hrepenenje, tujost, bližino, prostor in čas. Potopite se v njihove poetične svetove, kjer z besedami posegajo v različne ravni bivanja.

9.90 € 5.00 €

Izhodišče pesnjenja Petre Kolmančič v dolgo pričakovani zbirki P(l)ast za p(l)astjo je iskanje izhoda iz človeške povprečnosti in predvidljivosti čutov v prvinskost samote in v brezup bližine. Ta pojavnost je za avtorico kompleksno stanje: delno živo, delno mrtvo, delno še tu, delno že tam, delno meseno, delno vilinsko, delno posvetno, delno svetno, v resnici pa totalno nično, nedefinirano, odsotno, še pred rojstvom mrtvo in izmišljeno - igra iger, ki zahteva, da se jo razkriva plast za plastjo. Tisto nekaj se neprestano izmika - kakor obzorje. Izhodišče je torej, da izhod(išč)a ni in da je vse zgolj zavest in občutek navzočnosti/odsotnosti ter seveda žareči stenj pesnjenja, ki stanja artikulira in beleži. Odhodi so torej navidezni: jezik ostaja orodje za mletje besed in čarovnija, ki se steguje čez meje spoznavnega. Ni zapleteno, je pa nežno zapeto in prepleteno z besedami, radikalno zavezano nekemu osnovnemu ustvarjalnemu vzgibu: oditi v nemogoče, biti istočasno mrtev in živ; bit brez preteklosti in brez prihodnosti, zgolj čuteča mehanika, ki trepeta pred obličjem Nedefiniranega. Poezija Petre Kolmančič je zavezana "sebstvu" in čistosti lastne poti. Tudi ko se predaja Drugemu, ko vstopa v svet, ki se mu sicer skuša izmakniti, definira hrepenenje z verzi, v katerih sta najbolj precizno izrisani prav tujost in praznina. Spremno besedo k zbirki je napisal Iztok Osojnik. V zbirki so reprodukcije slik akademskega slikarja Marka Jakšeta.

Predstavitev na portalu Dobre knjige: http://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=925.

 

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2022 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com

0