PODOBA IN POMEN V LIKOVNI UMETNOSTI

PODOBA IN POMEN V LIKOVNI UMETNOSTI

Osnove ikonografije

4.90 €

Avtor: Dr. Tine Germ

Zasnovana je v skladu z učnim načrtom in katalogom znanj za maturo iz umetnostne zgodovine. Gradivo je v prvi vrsti namenjeno dijakom, ki imajo umetnostno zgodovino kot maturitetni predmet in njihovim profesorjem.

Kategorije: Akcija, Arhitektura in umetnost, Srednja šola, Strokovna literatura, Učbeniki, Ugodna strokovna literatura

Format: 20,5 x 27 cm

Tisk : Barvni tisk

Vezava : Broširano

Št. strani: 116

V košarico
KOLIČINA

Knjiga prinaša pregled umetnostnozgodovinskih vsebin z vidika ikonografije, ki v zadnjih petdesetih letih postaja ena od ključnih umetnostnozgodovinskih disciplin. Avtor je priznan strokovnjak s področja ikonografije, ki predava na oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani in je član številnih strokovnih komisij na področju umetnostne zgodovine.

Gradivo je zasnovano kot predstavitev ikonografije v vlogi vodilne umetnostnozgodovinske discipline s praktično ponazoritvijo metodologije dela (ikonografska analiza likovnega dela, pristop k razumevanju vsebine, ikonografska klasifikacija, umestitev umetnine v čas in prostor...), opredelitvijo temeljnih pojmov strokovne terminologije ter kratkim sistematičnim pregledom najpomembnejših kategorij oz. vsebin profane in sakralne ikonografije. Vključuje približno 200 slik. V knjigi so predstavljene teoretične osnove ikonografije in ikonologije, njuna praktična uporaba in navodila za vsebinsko analizo umetnostnega spomenika. Avtor nadalje razlaga osnove strokovne terminologije: simbol, atribut, poosebitev ali personifikacijo in alegorijo. Sledi ikonografska klasifikacija kot kažipot v svetu umetnosti, v okviru katere spoznamo zakonitosti posvetne ikonografije. Spoznamo se z neposredno spoznavnimi motivi, kot so krajina, žanr, tihožitje, portret, akt; in literarnimi motivi. Sledi obsežen pregled krščanske ikonografije, ki zajema: svetopisemsko ikonografijo, kratek oris kristološke ikonografije, ikonografijo Svete Trojice, kratek oris mariološke ikonografije, ikonografije krščanskega naravoslovja in svetniške ikonografije.

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2022 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com

0