Zaloga: Na zalogi

PODOBA IN POMEN V LIKOVNI UMETNOSTI

Osnove ikonografije

3,90 

Zasnovana je v skladu z učnim načrtom in katalogom znanj za maturo iz umetnostne zgodovine. Gradivo je v prvi vrsti namenjeno dijakom, ki imajo umetnostno zgodovino kot maturitetni predmet in njihovim profesorjem.

Opis

Knjiga prinaša pregled umetnostnozgodovinskih vsebin z vidika ikonografije, ki v zadnjih petdesetih letih postaja ena od ključnih umetnostnozgodovinskih disciplin. Avtor je priznan strokovnjak s področja ikonografije, ki predava na oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani in je član številnih strokovnih komisij na področju umetnostne zgodovine.

Gradivo je zasnovano kot predstavitev ikonografije v vlogi vodilne umetnostnozgodovinske discipline s praktično ponazoritvijo metodologije dela (ikonografska analiza likovnega dela, pristop k razumevanju vsebine, ikonografska klasifikacija, umestitev umetnine v čas in prostor…), opredelitvijo temeljnih pojmov strokovne terminologije ter kratkim sistematičnim pregledom najpomembnejših kategorij oz. vsebin profane in sakralne ikonografije. Vključuje približno 200 slik. V knjigi so predstavljene teoretične osnove ikonografije in ikonologije, njuna praktična uporaba in navodila za vsebinsko analizo umetnostnega spomenika. Avtor nadalje razlaga osnove strokovne terminologije: simbol, atribut, poosebitev ali personifikacijo in alegorijo. Sledi ikonografska klasifikacija kot kažipot v svetu umetnosti, v okviru katere spoznamo zakonitosti posvetne ikonografije. Spoznamo se z neposredno spoznavnimi motivi, kot so krajina, žanr, tihožitje, portret, akt; in literarnimi motivi. Sledi obsežen pregled krščanske ikonografije, ki zajema: svetopisemsko ikonografijo, kratek oris kristološke ikonografije, ikonografijo Svete Trojice, kratek oris mariološke ikonografije, ikonografije krščanskega naravoslovja in svetniške ikonografije.

Dodatne informacije

Avtor

Format

Število strani

Tisk

Vezava

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.