Novi član strokovne žirije Pesniškega turnirja je Marcello Potocco

27 februar 2018

Novi član strokovne žirije Pesniškega turnirja je Marcello Potocco

Po šestih letih žiriranja se s funkcije žiranta poslavlja Borut Gombač. Iskreno se mu zahvaljujemo za njegovo predano delo, zaznamovano z veliko mero ljubezni in spoštovanja do poezije. S svojim bogatim poznavanjem poezije in svojimi natančnimi in prodornimi branji je dragoceno prispeval k temu, da je Turnir postal (in ostajal) kakovostna pesniška prireditev za literarne sladokusce. Novi član žirije je Marcello Potocco, pesnik, komparativist, literani teoretik in prevajalec.

Marcello Potocco je leta 2000 diplomiral na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Za diplomsko delo je prejel Fakultetno Prešernovo nagrado za leto 1999. Leta 2006 je na isti fakulteti doktoriral s tezo Kulturna identiteta in estetskost v angleški kanadski in slovenski poeziji. Zaposlen je kot docent za književnost na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem ter kot znanstveni sodelavec na tamkajšnjem Inštitutu za medkulturne študije. V svojih študijah se ukvarja se ukvarja z literarnimi strukturami in teorijo metafore ter s sociološkimi obravnavami literature, zlasti z vprašanjem ideologije v literaturi. Veliko pozornosti namenja tudi primerjavi sodobne kanadske s sodobno slovensko poezijo.

Izdal je pet pesniških zbirk. Njegova poezija je prevedena v številne jezike: v srbščino, hrvaščino, angleščino, češčino, poljščino, makedonščino, italijanščino, latvijščino in beloruščino. Za zbirko Popravki pesniške zbirke je bil leta 2008 nominiran za Veronikino nagrado, za zbirko "Via Francigena" pa leta 2012 za Jenkovo nagrado.

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2020 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com