21 april 2007

PESNIŠKI TURNIR 2007

V soboto, 21. aprila, se je v sklopu prireditev ob Slovenskih dnevih knjige Ko te napiše knjiga odvijal Pesniški turnir 2007.

Strokovna komisija v sestavi Danica Križanič Müller, Borut Gombač in Nino Flisar je med 132 prijavljenimi pesniki izbrala 12 finalistov, ki so se na zaključni prireditvi potegovali za naslov viteza oz. vitezinje Pesniškega turnirja 2007. Pesmi so interpretirali sami - v živo pred številno publiko. Letos smo dobili vitezinjo Pesniškega turnirja 2007 - Stanko Hrastelj z zmagovalno pesmijo Ponos. Kot zmagovalka je prejela denarno nagrado, kovano vrtnico in antologijo svetovne poezije Orfejev spev. Zmagovalka po izboru občinstva je bila Špela Jermol s pesmijo Uspavanka za dvome. Vsi sodelujoči so poleg simbolne rdeče vrtnice prejeli lepo knjižno nagrado - antologijo slovenske poezije 20. stoletja Nevihta sladkh rož. Osrednji gost zaključne prireditve je bil tokrat uveljavljen slovenski literat Aleš Šteger, zbrane je pozdravil tudi vitez 2006, pesnik Zoran Pevec. Občinstvo je bilo navdušeno nad izvirnimi glasbeno besednimi vložki priznane skupine Matjaža Pikala Autodafé. Program sta ubrano povezovala idejna vodja projekta Zora A. Jurič in Nino Flisar, urednik pri Založbi Pivec, ki je že tretje leto zapored organizator prireditve. Vezne tekste je bral dobitnik letošnje Glazerjeve listine dramski igralec Peter Boštjančič. Ob pesniškem turnirju je izšel tudi zbornik, ki so ga brezplačno prejeli vsi sodelujoči in obiskovalci. Pesmi finalistov pa izidejo še v literarni reviji Lirikon.

Pesniški turnir je namenjen predvsem ljubiteljem poezije. Nanj se prijavljajo tako ljubiteljski kot uveljavljeni pesniki. Cilji prireditve so promocija poezije in pesnikov, vzpodbujanje in animacija širitve zanimanja za poezijo, popestritev Slovenskih dnevov knjige in ne nazadnje tudi promocija Maribora, saj je prireditev vseslovenska, prijavljajo pa se tudi pesniki preko meja Slovenije.

Se vidimo na Pesniškem turnirju 2008!

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2021 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com