VITEZ PESNIŠKEGA TURNIRJA 2010 JE FRANCI NOVAK

VITEZ PESNIŠKEGA TURNIRJA 2010 JE FRANCI NOVAK

 

Finale pesniškega turnirja je uvodni in eden osrednjih dogodkov Slovenskih dni knjige v Mariboru. Odvil se je v petek, 16. aprila ob 19. uri v do zadnjega mesta napolnjeni Kazinski dvorani SNG Maribor. To je bil jubilejni, deseti turnir, na njem se je tradicionalno izbirala najboljša izvirna neobjavljena pesem v slovenskem jeziku v tekočem letu. 12 finalistov se je z interpretacijo svojih pesmi pomerilo za naslov vitez(inja) poezije. Finalisti, ki so najprej šli skozi sito žirije, nato pa so se morali prebiti še skozi dva polfinalna nastopa v Celovcu in Murski Soboti, so bili: Matjaž Brulc (Novo mesto), Uršula Fujs (Kisovec), Marko Matičetov (Portorož), Mojca Meško (Sveti Tomaž pri Ormož), Nada Mihelčič (Ljubljana), Nevenka Miklič (Ljubljana), Tine Mlinarič (Ižakovci), Franci Novak (Videm-Dobrepolje), Tanja Petelinek (Slovenske Konjice), Ana Porenta (Velike Lašče), Katjuša Trampuž (Komen) in Jan Šmarčan (Maribor).

Turnir se je tradicionalno začel z odlomkom iz romana Zlate Vokač Medic Marpurgi v interpretaciji dramskega igralca Petra Boštjančiča, po njem je pobudnica turnirja, Zora A. Jurič, povzela idejo za pesniško viteško tekmovanje. Častni gost Pesniškega turnirja je bil predsednik države, dr. Danilo Türk, ki je kot osrednji govornik spregovoril o pomenu literature in s tem poezije za slovenski narod, Pesniškemu turnirju pa je ob deseti izvedbi izrazil priznanje za opravljeno delo in mu zaželel vse najboljše za naprej. Pokrovitelj finalnega turnirja je bil župan Mestne občine Maribor, gospod Franc Kangler. S svojo prisotnostjo je turnir počastil tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev, gospod Milan Jesih. Po pozdravnem nagovoru podžupana Mestne občine Maribor, Andreja Verliča, in govoru predsednika države se je z zmagovalno pesmijo Stegna predstavila lanskoletna vitezinja Lučka Zorko. Kot je to v navadi, pa so tekmovalni del turnirja slovesno naznanile fanfare. V njem se je zvrstilo 12 finalistov s svojimi pesmimi, ki so jih odlično interpretirali. Ob poeziji so prireditev z glasbo popestrili duo Vasko Atanasovski & Simone Zanchini ter Melita Osojnik. Osrednja gostja turnirja je bila pesnica Neža Maurer, ki je navdušila s svojo iskrenostjo, iskrivostjo in neposrednostjo. Organizator Pesniškega turnirja, Založba Pivec, je ob njenem okroglem življenjskem jubileju izdala njeno novo zbirko – Piramide upanja, ki jo dopolnjujejo umetniške fotografije Gregorja Radonjiča. V zanimivem pogovoru je predstavila svoje poglede na poezijo, ustvarjalnost in življenje. Prisotne je ob koncu prireditve nagovorila direktorica Založbe Pivec, ga. Milena Pivec in vsem finalistom podarila PIRAMIDE UPANJA Neže Maurer in Gregorja Radonjiča. Prireditev, ki je postala ena najodmevnejših, prav gotovo pa najbolj obiskanih pesniških prireditev na Slovenskem, sta sproščeno povezovala Zora A. Jurič in Nino Flisar.

Svojega zmagovalca je z glasovanjem izbralo občinstvo, največ galsov so namenili Marku Matičetovu iz Portoroža in pesmi Sam s sabo. Vitez Pesniškega turnirja 2010 po izboru strokovne žirije v sestavi Lidija Gačnik Gombač, Josip Osti, Barbara Korun in Borut Gombač, je postal Franci Novak s pesmijo Januarski dnevi. Kovano vrtnico, simbol viteza pesniškega turnirja, mu je predal predsednik Društva slovenskih pisateljev – Milan Jesih, knjižno nagrado, antologijo Orfejev spev, mu je podelila lanskoletna vitezinja, Lučka Zorko, denarno nagrado v višini 500 evrov pa Milena Pivec.

 

Sam s sabo

Sam s sabo nisi sam.
Sam s sabo si s sabo.
Sam s sabo sta dva.
V vsakem sta dva,
da eden ni sam,
ko je sam s sabo.
Da ni sam s sabo.

Marko Matičetov

Januarski dnevi
 

Mraz je danes lahek, kot oblika svetlobe
lebdi v zraku; poslušamo sopenje psa, ki se igra

v globokem snegu, in plešemo s snežinkami
v visečih, belih vrtovih zime.

V resnici ne ljubimo zimske tišine, le šepetanja,
z belimi ponjavami prekrite oblike stvari;

kot da smo v sobi, iz katere so odšli
vsi stanovalci in so za njimi ostale le stopinje

v mehkem, belem papirju, ki se jih dotikamo
z golimi, premraženimi rokami.

Veje se kot črne ptice vrtinčijo na tla.
Kosmi snega drsijo po gladkih, temnih deblih.

Za hip se ozremo, gledamo lastna, prosojna telesa,
ki so obstala na začetku naših stopinj,

ko v njih pršijo ostri vetrovi in golo, odprto nebo.
Robovi zasneženih krošenj drhtijo od sonca;

nenadoma se sneg z visokih dreves posuje
na naša telesa, dotik neštetih ledenih zrnc

ostane v spominu kože, kot da prihajajo časi
visoke, bele ljubezni; potem te gledamo,

kako se smejiš, ko stopaš v lahne stopinje srn.
Tvoje iskreče se oči mežikajo ven iz snega,

kot da nas vidiš iz nekega daljnega prostora.
Pod našimi toplimi oblekami spolzi neka druga,

svetlejša kri, ko otroci in psi, ki gazijo pred nami,
stopajo v stopinje volkov,

ne da bi nas spraševali.

Franci Novak

 

 

Pesniški turnir 2010 bo v kratkem izveden tudi v Ljubljani, in sicer 21. aprila ob 20.30 v Jazz klubu Gajo na Slovenskih dnevih knjige. Vseh 12 finalnih pesmi so pri Založbi Pivec izdali v zborniku, objavljene pa bodo tudi v literarni reviji RP:/Lirikon21. Svečana prireditev v počastitev 10-letnice turnirja pa bo 11. septembra 2010 v Mariboru, na njej se bodo predstavili vsi dozdajšnji vitezi in vitezinje Pesniškega turnirja. Organizatorji Pesniškega turnirja pa tudi že najavljajo Evropski pesniški turnir 2012, ki naj bi potekal v okviru Evropske prestolnice kulture leta 2012.

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2020 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com