VITEZ PESNIŠKEGA TURNIRJA 2011 JE ROK VAHTER

VITEZ PESNIŠKEGA TURNIRJA 2011 JE ROK VAHTER

 

Na velikem finalu je pred polno Kazinsko dvorano SNG Maribor strokovno žirijo s pesmijo Žeparji najbolj prepričal dijak I. gimnazije iz Celja, občinstvo pa je za najboljšo izbralo pesem Desetnica Nade Kavčič. Pesniški turnir je natečajna prireditev, na kateri se tradicionalno izbira najboljša izvirna slovenska neobjavljena pesem v tekočem letu. Na letošnjem 11. natečaju je s po eno pesmijo sodelovalo 157 pesnikov, strokovna žirija je najprej izbrala 24 polfinalistov, ki so se pomerili na dveh polfinalih turnirjih, v Kopru in Celju. Na vsakem je žirija izbrala 4 finaliste, dva pa občinstvo z glasovanjem. Na pesniško viteštvo je tako upala še dvanajsterica pesnikov: Tanja Alkvaič (Ljubljana), Nina Bizjak (Velenje), Nada Kavčič (Kranj), Iztok Kodrič (Rogatec), Ksenija Krstić (Maribor), Alenka Kveder (Celje), Ida Semenič (Podnanos), Vesna Spreitzer (Maribor), Mitja Šegina (Domžale), Denis Škofič (Dolnja Bistrica), Rok Vahter (Slovenske Konjice) in Martin Vouk (Ljubljana). Organizator prireditve Založba Pivec je Pesniški turnir razvila v eno najpomembnejših in najbolje obiskanih slovenskih pesniških prireditev, obenem pa je to eden osrednjih dogodkov Slovenskih dni knjige v Mariboru. Naziv vitez poezije pa je edina vseslovenska literarna nagrada, ki se podeljuje v Mariboru.

Finalni turnir se je odvil v soboto,16. aprila 2011, ob 19. uri v do zadnjega kotička napolnjeni Kazinski dvorani SNG Maribor. Tradicionalno se je začel z odlomkom iz romana Zlate Vokač Medic Marpurgi, po katerem je pobudnica turnirja, Zora A. Jurič, povzela idejo za pesniško viteško tekmovanje. Za tem se je, kot to veleva protokol, z zmagovalno pesmijo Januarski dnevi predstavil lanskoletni vitez – Franci Novak. Nato pa se je zvrstilo 12 finalistov, razdeljenih v trojice, ki so se najprej predstavili v sproščenih pogovorih z moderatorjema, Zoro A. Jurič in Ninom Flisarjem, nato pa doživeto interpretirali svoje pesmi. Ob poeziji je prireditev zaokroževala glasba; dramski igralec in glasbenik Janez Škof se je predstavil z uglasbljeno poezijo Daneta Zajca in Milana Jesih. Osrednji literarni gost turnirja je bil Vinko Möderndorfer, iskren »vernik« poezije, ki je navdušil s svojo iskrenostjo, iskrivostjo in neposrednostjo in humorjem. Častna gostja turnirja pesnica Erika Vouk, vitezinja 2002, je ob koncu vsem finalistom podarila knjigo svojih zbranih pesmi Z zamahom ptice neka roka slika.

Vrhunec večera pa je bila seveda podelitev obeh nagrad. Občinstvo je največ glasov namenilo pesmi Desetnica Nade Kavčič. Vitez Pesniškega turnirja 2011 je po izboru strokovne žirije v sestavi Lidija Gačnik Gombač, Josip Osti, Barbara Korun in Danica Križanič Müller, postal Rok Vahter s pesmijo Žeparji. Kovano vrtnico, simbol pesniškega viteštva mu je predala Erika Vouk, knjižno nagrado – antologijo Orfejev spev – mu je podelil lanskoletni vitez, Franci Novak, denarno nagrado v višini 500 evrov pa Milena Pivec, direktorica Založbe Pivec. Vseh 12 finalnih pesmi so pri Založbi Pivec izdali v zborniku, ki ga je prejelo občinstvo na finalu, objavljene pa bodo tudi v literarni reviji RP./Lirikon21.

Pesniški turnir 2011 je bil čez nekaj dni v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev izveden tudi v Ljubljani, in sicer 21. aprila ob 20.00 v kavarni SEM v Slovenskem etnografskem muzeju na Slovenskih dnevih knjige. Organizatorji Pesniškega turnirja pa že tudi najavljajo za novembrski Evropski pesniški turnir 2011, na katerem bo sodelovalo 6 pesnikov iz 6 držav in ki bo poizkusni turnir za veliki Evropski pesniški turnir, ki bo ena osrednjih literarnih prireditev Evropske prestolnice kulture 2012 in na katerem naj bi se predstavilo 9–12 pesnikov iz prav toliko držav.

ZMAGOVALNA PESEM PESNIŠKEGA TURNIRJA 2011

ŽEPARJI

Kaj vse nosijo ljudje po svojih žepih,
frnikole iz otroštva in šivanke za krpanje šivov, 
zlomljene šibice, pajčevino, stare račune, 
koščke mila, drobtino kruha. Tu je tak ozek 
žep le za stare svinčnike in tak za okras, 
tak z zadrgo in oni na lepe črne gumbe.
V najglobljih žepih pa ljudje nosijo sebe, 
zasukane navznoter.

Rok Vahter, vitez poezije 2011

Obrazložitev strokovne žirije: 
Pesem Žeparji je kratka, jedrnata in večpomenska pesem. Lahko bi bila neskončno dolga, če njen avtor, Rok Vahter, ne bi imel občutka za mero in ne bi pravočasno nehal naštevati, kaj vse nosimo v žepih, pogosto tudi ne vedoč, ali pozabljajoč tisto, kar smo vedeli. Njen naslov je zavajajoč, kajti v njej ne gre za krajo, temveč za darove spomina. Predvsem pa za dar prebliska, da v lastnih žepih pravzaprav nosimo ob takšnih in drugačnih drobtinah lastnega življenja tudi oziroma predvsem sebe. Tovrstna zavest, da pesmi močno eksistencialno težo. Ampak pesnik se ne zadovolji s to, sicer dobro poanto,  temveč nas še enkrat preseneti z njenim obratom v nepričakovano, kajti v žepih nosimo sebe zasukane navznoter.

ZMAGOVALNA PESEM PO IZBORU OBČINSTVA

DESETNICA

Ta pesem nima matere, 
le zapolnjena usta pestunj. 
Le begajoče ladje in strgana jadra 
v družinskih praznovanjih. 
In nima kluba za starše
ali peticije za spomladanski 
sadovnjak sester in bratov. 
In v njenih gredicah 
se togotijo kamni z zlatimi črkami. 
Tudi rože veter ljubkuje tako, 
da k vosku sveč 
prilivajo slan nektar. 
Ta pesem ne trepeta,
ampak z rumenim očesom vrane 
izžge materina znamenja 
in počasi potone v njihove brazde
iskat deseto hčer.

Nada Kavčič

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2020 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com