Vitezinja Pesniškega turnirja 2008 Veronika Dintinjana

19 april 2008

Vitezinja Pesniškega turnirja 2008 Veronika Dintinjana

Na velikem finalu je strokovna žirija za najboljšo izvirno neobjavljeno pesem razglasila pesem "vaja v avtomatskem dihanju" Veronike Dintinjana. Občinstvo pa je za svojega zmagovalca izbralo Sebastiana Korena s pesmijo Narcis.

Pesniški turnir 2008, ki ga organizira Založba Pivec iz Maribora, se je v soboto 19. aprila, zaključil z velikim finalom v Viteški dvorani mariborskega gradu. Letošnji turnir, na katerem je na natečaju sodelovalo 205 pesnikov, je bil po obsegu precej obširnejši kot prejšnja leta. Pesniki so se najprej morali prebiti skozi sito strokovne žirije, ki je izbrala 24 polfinalistov, ki so se pomerili na dveh polfinalni turnirjih v Velenju in Novem mestu za 12 mest v finalu.

Na zaključni prireditvi, ki je bila posvečena lani preminulem slovenskemu pesniku Francetu Forstneriču se je pred 150 ljudmi z interpretacijo svojih pesmi pomerilo 12 finalistov. Finalisti so bili Ana Balantič, Veronika Dintinjana, Anja Golob, Barbara Jurič, Janko Keček, Sebastian Koren, Željko Perović, Marija Šedivy, Mitja Šegina, Marica Škorjanec, Lojzka Špacapan in Maja Visinski. Založba Pivec pa je ob tej priložnosti izdala zbornik s pesmimi finalistov. Literarna gosta sta bila lanskoletna vitezinja Stanka Hrastelj in pesnik Josip Osti. Za glasbo je poskrbela skupina Kvinton, odlomke iz literarnih del Zlate Vokač in Franceta Forstneriča pa je bral dramski igralec Iztok Bevk. Strokovna žirija je za vitezinjo Pesniškega turnirja 2008 izbralo pesnico Veroniko Dintinjana. V obrazložitvi je žirija med drugim zapisala: "Za pesmijo "vaja v avtomatskem dihanju" zaslutimo pesnico z izdelano in izvirno osebno poetiko. Metaforika je na videz preprosta, sploh v začetnem delu pesmi, vendar se potem stopnjuje do globoke poantiranosti, izražene skoraj asketsko čisto. Pesem iz (samo)spraševanja pesnice o lastnem ustvarjanju, o pesniškem postopku, v katerem nekako negira in hkrati sopostavlja lastno pesem, nevsiljivo prehaja k razmišljanju o bivanju in njegovi vrednosti, ki je hkrati vrednost pesmi, vrednost ljubezni. Pesem vaja v avtomatskem dihanju razpira v nas nove prostore občutenja sveta, ki pa jih lahko bolj slutimo kot izrazimo."

Zmagovalka je ob nazivu vitezinja Pesniškega turnirja prejela še denarno nagrado v znesku 500 evrov, knjižno nagrado in v trajno last kovano vrtnico. Svojo zmagovalno pesem pa je izbralo tudi občinstvo na finalni prireditvi, najbolj všečna jim je bila pesem Narcis Sebastiana Korena, ki je občinstvo prepričal z odlično interpretacijo pesmi. Naslov vitez/vitezinja Pesniškega turnirja je edina slovenska literarna nagrada, ki se podeljuje v Mariboru, sam pesniški turnir pa postaja ena najbolj obiskanih pesniških prireditev v Sloveniji.

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2020 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com