Vitezinja Pesniškega turnirja 2009

Vitezinja Pesniškega turnirja 2009

Vitezinja Pesniškega turnirja 2009 je Lučka Zorko s pesmijo Stegna, občinstvo je največ glasov namenilo Maruški Šibila, maturantki iz okolice Maribora, in njeni pesmi Babici in dedku.

Stegna


S šestilom si tetoviram
vsako napačno odločitev
na notranjo stran stegen.
Moji ljubimci so stalni,
ker moja stegna govorijo zgodbe
in se me ne naveličajo.
Tudi jaz sem ljubila drevo,
popisano na enak način,
koliko imen je bilo na njem
in koliko srčkov.
Moja stegna so dnevni časopis,
moja stegna so drevesa,
ki jih ljubimci markirajo
iz velike ljubezni.
Moja stegna so
pasja vrvica za neulovljive
duše volkov.

Lučka Zorko
Vitezinja Pesniškega turnirja 2009
In kraji so se naselili vame,
ker se kraji vame pač
naseljujejo sami od sebe.

Babici in dedku


Bi zajokala v materin rokav kot nekoč.
Bi zajokala pred njim, če bi smela.
Čudovito pripoveduje, se smeji in vrača nazaj…
Ne vidi nikogar in ničesar;
gleda skozme, ne vame;
morda bi ta smer lahko bila prava.
Tudi ona sedi na postelji,
skrčena v dve gubi,
z bolečinami v kolenih.
–samo njega sliši,
se smeji in ne razume.
Včasih se spogledata,
včasih se sploh ne zaznata.
Njuna soba ima tako samosvoj vonj
toliko očarljivega brezupa je v njej,
pod kožo mi je zlezel…
tudi njegov šibek glas,
tudi njegovi nemočni pogledi,
tudi njen nevedni smeh,
tudi njen obup.

Oba,
od nekoč,
za zmeraj.

Maruška Šibila
zmagovalka po izboru občinstva na Pesniškem turnirju 2009

Pesniški turnir 2009 je začetni in osrednji dogodek Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, ki poteka pod geslom Ko te napiše knjiga. Napolnil je prečudovito Kazinsko dvorano Slovenskega narodnega gledališča Maribor. 12 finalistov: Mateja Jevšnikar Hočevar (Maribor), Milojka Komprej (Šoštanj), Simona Kopinšek (Maribor), Željko Perović (Maribor), Ana Pisar (Ravne), Tatjana Pregl Kobe (Ljubljana), Breda Pugelj (Maribor), Jože Sevljak (Litija), Maruška Šibila (Marjeta), Marija Šedivy (Gornja Radgona), Katjuša Trampuž (Komen) in Lučka Zorko (Murska Sobota), se je po dveh polfinalnih srečanjih (na Ptuju in v Slovenj Gradcu) pomerilo na svečanem finalu, ki vsakič poteka v Mariboru.

Turnir se je tradicionalno začel z odlomkom iz romana Zlate Vokač Medic Marpurgi (prebral ga je dramski igralec Peter Boštjančič), od koder je idejna in programska vodja prireditve, Zora A. Jurič, dobila idejo za vitezovanje v pesništvu. Po pozdravnem nagovoru podžupana Mestne občine Maribor, Andreja Verliča, se je z zmagovalno pesmijo, Vaja v avtomatskem dihanju, predstavila lanskoletna vitezinja, Veronika Dintinjana. Fanfare so slovesno naznanile turnir, ki sta ga uigrano vodila Manca Košir in Nino Flisar, poezijo so pospremili glasbeniki Ana Bezjak, vokal, Mario Babojelić, kitara in Asja Grauf, flavta. Osrednja gostja turnirja je bila pesnica Barbara Korun. Vsi finalisti so v spomin na tekmovanje prejeli vrtnico in pesniško zbirko Rubin Erike Vouk iz rok pesnice.

Občinstvo je največ glasov namenilo Maruški Šibila, maturantki iz okolice Maribora, in njeni pesmi Babici in dedku. Zmagovalka je prejela potovalni bon agencije Potepuh. Vitezinja Pesniškega turnirja 2009 po izboru strokovne žirije v sestavi Aleš Berger, Lidija Gačnik Gombač, Borut Gombač in Danica Križanič Müller, je postala Lučka Zorko s pesmijo Stegna. Kovano vrtnico, simbol viteza pesniškega turnirja, ji je predala vitezinja 2008, Veronika Dintinjana, Barbara Korun antologijo Orfejev spev, Milena Pivec, direktorica Založbe Pivec, ki je organizator prireditve, pa denarno nagrado 500 evrov.

Pokrovitelj Pesniškega turnirja 2009 je bil župan Mestne občine Maribor, Franc Kangler. Organizator je ob podpori Mestne občine Maribor najavil Evropski pesniški turnir 2012 v okviru Evropske prestolnice kulture leta 2012.

Pesniški turnir 2009 je 22. aprila ob 20.30 gost Slovenskih dnevih knjige v Ljubljani v Jazz klubu Gajo, vseh 12 finalnih pesmi pa bo objavljenih v literarni reviji RP./Lirikon 21.

Milena Pivec

Pesniški turnir bomo predstavili na Knjižnem sejmu 2009

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2020 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com