Vitezinja pesniškega turnirja 2013 je Lucija Mlinarič

21 april 2013

Vitezinja pesniškega turnirja 2013 je Lucija Mlinarič

Pred polno Kazinsko dvorano SNG Maribor je slavila Lucija Mlinarič s pesmijo Miza za dva, pri oknu, občinstvo pa je za najboljšo izbralo pesem Nekoč Štefana Titatna.

Letošnji finalisti so bili:

David Bandelj (Gorica/Gorizia)

Petra Bauman (Maribor)

Nina Ditmajer (Slovenska Bistrica)

Marko Elsner Grošelj (Mojstrana)

Simona Kopinšek (Maribor)

Danica Križanič Müller (Slovenska Bistrica)

Petra Koršič (Gornje Cerovo – Goriška brda)

Lucija Mlinarič (Radlje ob Dravi)

Tanja P. Hohler (Slovenske Konjice)

Breda Pugelj (Maribor)

Štefan Titan (Tropovci)

Katjuša Trampuž (Gorjansko – Kras)Finalni turnir je potekal v soboto, 20. aprila 2013, ob 19. uri v nabito polni Kazinski dvorani SNG Maribor. Simbolno je turnir odprl lanskoletni vitez poezije Tomaž Šalamun z zmagovalno pesmijo leta 2012 – Budistični piščanec. Nato se je zvrstilo 12 finalistov, ki so se najprej predstavili v sproščenih pogovorih z moderatorjema, Zoro A. Jurič in Ninom Flisarjem, nato pa pred pozornim občinstvom doživeto interpretirali svoje pesmi. Osrednja literarna gostja turnirja je bila Bina Štampe Žmavc, ki je navdušila s svojo iskrenostjo, iskrivostjo in neposrednostjo. Posebno nagrado
broško zlate vrtnice  je letos za svoj doprinos k Pesniškemu turnirju prejela direktorica Založbe Pivec, Milena Pivec, ki že od leta 2006 organizacijsko in finančno stoji za prireditvijo, svečano ji je podelila avtorica in pobudnica projekta Zora A. Jurič. Glasbena gosta sta bila Severa Gjurin in Dejan Lapanja. Slavnostna govorca pa rektor Univerze v Mariboru, dr. Danijel Rebolj in podpredsednik društva slovenskih pisateljev, Ivo Svetina. S turnirjem pa je svojo desetletnico delovanja obeležila tudi Založba Pivec, ki je kot darilo vsem obiskovalcem poklonila sodobni všečno oblikovan vodnik po mestu ob Dravi  Maribor (c)enter.


Vrhunec večera pa je bila seveda podelitev obeh nagrad. Občinstvo je največ glasov namenilo pesmi Nekoč Štefana Titana. Vitezinja Pesniškega turnirja 2013 po izboru strokovne žirije v sestavi Borut Gombač, Irena Novak Popov in Zoran Pevec, je postala mlada pesnica Lucija Mlinarič s pesmijo Miza za dva, pri oknu. Kovano vrtnico, simbol pesniškega viteštva ji je predal lanskoletni vitez Tomaž Šalamun, knjižno nagrado - antologijo Orfejev spev - ji je podelil rektor Univerze v Mariboru, dr. Danijel Rebolj, denarno nagrado v višini 700 evrov pa Milena Pivec, direktorica Založbe Pivec. Zmagovalka pa bo Slovenijo zastopala tudi na Evropskem pesniškem turnirju 2013, katerega glavni dogodek bo 16.  novembra v Mariboru (ob tem pa bosta izvedena še dva turnirja, v Zalaegerszegu in Sarajevu). Vseh 12 finalnih pesmi so pri Založbi Pivec izdali v zborniku, ki ga je prejelo občinstvo na finalu, objavljene pa bodo tudi v literarni reviji RP./Lirikon21.
ZMAGOVALNA PESEM PESNIŠKEGA TURNIRJA 2013

Miza za dva, pri oknu

 

Do kosila sedim sama, potem prisedeš in sežeš po mojih vilicah. Čez čas rečeš, da v tvojih sanjah še vedno vztrajno snežijo ptice. Verjamem ti in tako nama je lažje. Zavihaš mi spodnji rob obleke in me potegneš na svoja kolena.

Spet sediš,  drugi dan. Božaš moja lica. Pokažeš mi, kako se pravilno držijo vilice. Položiš jih globoko v moje roke in jaz začnem z njimi predirati ptice. Ko končam, ti jih vrnem. Preden greš, mi z vilicami pobožaš levo lice.

Tretji dan prisedeš kasneje. Ampak moja miza je že ves dan prazna. Daljša se z vsakim trenutkom, raste iz hladnega gabrovega srca. Morava sesti že tako narazen, da te ne slišim dobro. In ti ne sežeš po mojih vilicah. Seveda ne; pozabila sem jih na koritu. Ponudim ti prtiček.

Četrti dan ne sedem več za mizo. Predaleč je njen drug konec in tudi če bi ti sedel tam, te ne bi mogla videti. Iz žepa stresem vilice, neumite še od drugega dne. Odložim jih čisto na rob. Morda jih bo kdo še potreboval. Morda pa jih bo miza prerasla in spojila vase.

 

Lucija Mlinarič
OBRAZLOŽITEV STROKOVNE ŽIRIJE

Naslov pesmi Lucije Mlinarič Miza za dva, pri oknu zveni kot napoved najbolj zaželenega,  najdražjega prostora v restavraciji ali, če imate raje domače okolje, uvod v opis najljubšega kotička. Napoveduje skupno posedanje in hranjenje, torej medčloveško povezanost, intimno bližino dveh. Toda te napovedi pesem izpolnjuje na povsem nepričakovan način. Njen čar raste iz natančno razdelane kompozicije, ki gradi erotični dramski lok, notranjo napetost, kajti po nobeni prebrani kitici ni mogoče z gotovostjo napovedati, kako se bo zgodba dveh, ženskega jaz in moškega ti, nadaljevala in iztekla. Pesem v prozi v štirih kiticah zariše na štiri dni zgoščeno dogajanje, zbliževanje in nato oddaljevanje para. Proces nastajanja in zamiranja njunega odnosa oblikujeta dve vodilni, povsem vsakdanji, a pesniško učinkoviti podobi. To sta miza in z njo povezano sedenje, prisedanje, druženje ter vilice, najpozneje razvita vrsta jedilnega pribora. (Spočetka se še ne zavemo nasprotja med toplim, vseskozi živim lesom mize in hladno, priostreno kovino vilic). Prek velikosti mize in razdalje med dvema je nedvoumno nakazano usihanje čustvene bližine, saj sta si dva, ki sta se že dotikala in božala, na koncu tako oddaljena in tuja, da se ne slišita in ne vidita več. Vilice tu delujejo hkrati srhljivo in nežno: so njeno orodje za prebadanje njegovih hladnih sanjskih ptic in njegovo orodje za božanje njenega lica, ki bi se lahko ob najdrobnejši neprevidnosti popačilo v praskanje, rane in brazgotine. Z obema podobama–predmetoma je na prvi pogled preprosta in večna ljubezenska tema mojstrsko razvita, ljubezen se sprevrže v nekaj vse manj zaželenega, vse bolj tujega in skoraj fantastičnega. Take razsežnosti so se nevidno napovedovale že ob prvih srečanjih, ko si dva začneta razkrivati notranjost, na koncu pa se stopnjujejo v predstavo, kjer tudi najbolj vsakdanji predmeti ne izpolnjujejo svojih funkcij in se spreminjajo v nekaj nenavadnega. Vse znano naenkrat deluje grozljivo, samo od sebe, onkraj naših želja, ker je umanjkala čustvena predanost, ker ni več pripravljenosti na sodelovanje, sobivanje in vzajemno podporo. Intimna zgodba je v tej pesmi prikazana indirektno, zato ne učinkuje banalno, in čeprav je obdelana zelo individualno, je toliko univerzalna, da so v njej prepoznavne naše lastne izkušnje drsenja nečesa lepega in lahkotnega v absurdno tujost. Uteha pri tem je, da razočaranje v tej pesmi ni razlog za popolno resignacijo: morda bo vilice, ki jih je uporabljal en par, še kdo potreboval, ali pa bo njihovo ostrino prerasel živi les mize in jih spojil v svoje še vedno drevesno telo, ki ima v sredici »gabrovo srce«. (Irena Novak Popov)

 

O LUCIJI MLINARIČ

Študentka jezikoslovja, občasno piše poezijo, včasih še prozo. Bere, prevaja – iz ruščine in angleščine. Včasih, če jo zares prime, tudi iz slovaščine. Objavlja bolj malo, kadar pa že, so tukaj Sodobnost, Mentor, Odsevanja in še kaj. Začela je v tujini (revijalne objave v ZDA, Franciji, Srbiji), ker ji je od nekdaj ljubše pisati in English. Recitira veliko in povsod, ampak ne svojih stvari. Rada ima gledališče, hrbtne strani knjig, pilates zjutraj, zvečer pa družabne plese in verjetno še veliko drugih stvari. Na portalu pesem.si  je urednica, smrtno resno alergična na klišeje.

 

ZMAGOVALNA PESEM PO IZBORU OBČINSTVA

NEKOČ

 

Nekoč

boš smel

za trenutek

leči k njej,

dati dlan

na tople prsi,

vonjati

znoj njene kože

in ji pričarati

občutek,

da se je dotika

metulj,

ki lebdi nad

njeno posteljo.

 

Štefan Titan

 

 

Organizator prireditve Založba Pivec je Pesniški turnir razvila v eno najpomembnejših in najbolje obiskanih slovenskih pesniških prireditev, obenem pa je to eden osrednjih dogodkov Slovenskih dni knjige v Mariboru. Naziv vitez poezije je edina vseslovenska literarna nagrada, ki se podeljuje v Mariboru. Od leta 2011 pa v organizaciji Založbe Pivec poteka tudi  Evropski pesniški turnir, na katerem sodeluje sedem evropskih držav (Avstrija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Italija, Madžarska, Slovaška in Slovenija) in na katerem se izbira najboljša neobjavljena pesem v sodelujočih državah, letos bo ob finančni podpori Evropske komisije izveden tretjič, in sicer v treh evropskih mesti, v Zalaegeszegu in Sarajevu, kjer bosta promocijska turnirja, ter v Mariboru, kjer bo glavni turni, na katerem se bo izbral vitez evropskega

 

Prispevek o Pesniškem turnirju 2013 na TV Slovenija.

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2023 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com

0