Zmagovalka Evropskega pesniškega turnirja je Senka Marić-Šarić iz Bosne in Hercegovine

18 november 2013

Zmagovalka Evropskega pesniškega turnirja je Senka Marić-Šarić iz Bosne in Hercegovine

VITEZINJA EVROPSKEGA PESNIŠKEGA TURNIRJA 2013 JE SENKA MARIĆ-ŠARIĆ IZ BOSNE IN HERCEGOVINE

 

Na tretjem Evropskem pesniškem turnirju v Mariboru je strokovno žirijo najbolj prepričala pesem Dobro je, prvič se je zgodilo, da smo dobili vitezinjo in prvič, da je strokovna žirija bila istega mnenja kot občinstvo.

 

Mariborska Založba Pivec je izvedla tretji Evropski pesniški turnir, mednarodno nagradno tekmovanje za najboljšo neobjavljeno pesem v sodelujočih državah, na katerem so se pomerili zmagovalci nacionalnih izborov iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Madžarske, Italije, Slovaške in Slovenije. Na tej svojevrstni pesniški »evroviziji« so sodelovali

 

Renate Aichinger (Avstrija)

Senka Marić-Šarić (Bosna in Hercegovina)Nemiri (Hrvaška)

Mirjana Mrkela (Hrvaška)

Zsolt Szalai (Madžarska)

Marco Bellini (Italija)

Ivona Pekárková (Slovaška)

Lucija Mlinarič (Slovenija)

 

 

Tretji Evropski pesniški turnir je potekal v soboto,16. novembra 2013, ob 19. uri v Kazinski dvorani SNG Maribor. Povezovala sta ga Katja Šulc in Nino Flisar. Na začetku sat pozdravna govora imela predsednik Društva slovenskih pisateljev, Veno Taufer, in direktorica založbe Pivec, Milena Pivec. Za tem se je, kot to veleva protokol predstavilo vseh 7 finalistov (zmagovalcev nacionalnih izborov). Avtorji so svoje pesmi brali v izvirnih jezikih, prevode pesmi pa sta brala pobudnica turnirja, Zora A Jurič, in dramski igralec Nejc Ropret. Prireditev sta z glasbo popestrila Vasko Atanasovski in Dejan Lapanja.

 

Vrhunec večera pa je bila seveda podelitev obeh nagrad. Občinstvo je največ glasov namenilo pesmi Dobro je bosansko-hercegovske pesnice Senke Marić-Šarić, istega mnenja je bila tudi mednarodna strokovna žirija v sestavi Ferida Duraković (Bosna in Hercegovina), Andrej Brvar (Slovenija) in zmagovalec leta 2011 Győző Ferencz, ki ji je podelila  naziv vitezinje Evropskega pesniškega turnirja 2013, zmagovalka je ob laskavem nazivu v trajno last prejela še kovano vrtnico, simbol pesniškega viteštva, ki jo ji je podelil lanskoletni vitez Franci Novak, in denarno nagrado v višini 1000 evrov, ki mu jo je podelila predstavnica organizatorja Milena Pivec, direktorica Založbe Pivec. Vseh 7 finalnih pesmi, vključno s prevodi v vse jezike sodelujočih držav in angleščino so pri Založbi Pivec izdali v zborniku, ki ga je prejelo v dar občinstvo na finalu, distribuiran pa bo tudi v vseh sodelujočih državah.

 

 

Evropski pesniški turnir 2013 pa še ni zaključen, tudi letos je namreč sestavljen iz treh dogodkov, prvi revijalni turnir v Sarajevu je bil izveden 26. oktobra, 7. decembra pa bo Evropski pesniški turnir gostoval v programu Evropske prestolnice kulture Košice 2013 in bo tako edini dogodek mariborskega EPK, ki bo svoje mesto našel na kateri od letošnjih evropskih prestolnic kulture.

 

 

ZMAGOVALNA PESEM EVROPSKEGA PESNIŠKEGA TURNIRJA 2013

(in zmagovalka po izboru občinstva)

 

 

DOBRO JE

 

Dan in nebo tam zgoraj,

postavljena na svoje mesto.

Urejena slika za preživetje.

Dobro je, rečem, dobro je.

Kosti so pod zemljo,

na zemlji miza,

na mizi skleda s sadjem.

Grozdje in slive.

Smo v senci drevesa,

veter v krošnji, rahel, čutimo njegov dih.

Ne gledamo v korenine,

ne želimo čutiti teme.

Nekje se tali sneg,

hrumijo potresi,

nevihte odnašajo strehe,

nekdo joče nad nekim mrtvim telesom.

Mi pred našo hišo,

za našo mizo,

pravimo: Dobro je.

 

 Senka Marić-Šarić

(prevedel Željko Perović)

 

 

 

 Obrazložitev strokovne žirije:

 Pesem Senke Marić-Šarić je subtilna, sublimna in modra. Kot pesnica je v njej uspela, da “zraste v enostavnost”, kot je svojo poetiko pogosto okarakteriziral veliki grški nobelovec Jorgos Seferis. Lirski subjekt te pesmi je hkrati opazovalec in emocionalni udeleženec,  kot tak je distanciran in blizu pesemski vsebini obenem, a ves čas ločen od težkih zgodovinskih in političnih dogodkov, ki jih v pesmi lahko le slutimo.”Dobro je” pravi pesnica v svojevrstnem refrenu, istočasno prekrivajoč s temi stišanimi, zadržanimi besedami tako grozo kot lepoto življenja. In govoreč s tem o upanju, ki ostaja tudi takrat, ko upanje izgineva.

  

 O avtorici

 Senka Marić Šarić (1972)

Rojena je bila v Mostarju, diplomirala je iz dramske umetnosti – dramske pedagogike na Fakulteti humanističnih ved v Mostarju. Trenutno je na podiplomskem študiju komparativne književnosti na Filozofski fakulteti v Sarajevu. Objavila je dve pesniški zbirki Odavde do nigdje (Od tu do nikjer, 1997) in To su samo riječi (To so samo besede, 2005), obe sta izšli v ediciji Rondo v Mostarju. Leta 2000 je bila nagrajena na prvem nagradnem literarnem natečaju Zija Dizdarevića za kratko zgodbo Priča o srcu/Zgodba o srcu. Njena dela so objavljena v več literarnih revijah, Most, Lica, Album, Život in drugih. Piše poezijo in prozo, ukvarja se s knjižnim prevajanjem z angleškega jezika. Je članica Društva pisateljev Bosne in Hercegovine in Književnega kluba Mostar.

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2020 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com