ZNANIH 12 FINALISTOV PESNIŠKEGA TURNIRJA 2016

11 april 2016

ZNANIH 12 FINALISTOV PESNIŠKEGA TURNIRJA 2016

Po dveh polfinalnih turnirjih smo dobili 12 pesnikov, ki se bodo 23. aprila na finalu v Mariboru potegovali za laskavi naziv vitez/vitezinja poezije.

Založba Pivec je svojima letošnjima soorganizatorjema Kosovelovo knjižnico Sežana in Splošno knjižnico Slovenske Konjice izpeljala polfinalna Pesniška turnirja 2016. Gre za nagradno natečajno prireditev, ki letos poteka že šestnajstič, na njej pa se izbira najboljša neobjavljena slovenska pesem v tekočem letu. Strokovna žirija, v sestavi Irena Novak Popov, Borut Gombač in Urška P. Černe, je najprej med prispelimi 172 pesmimi na natečaj izbrala 24 pesmi (in z njimi pesnikov), ki so se uvrstile na polfinalna turnirja.

Na prvem polfinalnem nastopu v Sežani se je 1. aprila 2016 pomerila prva dvanajsterica polfinalistov. V sproščenem vzdušju so se svojimi pesmimi predstavili Marij Čuk, Dejan Koban, Olga Kolenc, Nina Kremžar, Jernej Kusterle, Dušan Šabič, Vesna Šare, Tjaša Škorjanc, Sara Špelec, Katarina Tominec, Rade Vučkovac, in Milan Žniderič. Na drugem polfinalnem nastopu v Slovenskih Konjicah pa se je 9. aprila 2016 pomerila še druga dvanajsterica polfinalistov. V prijetnem ambientu piranske knjižnice so se svojimi pesmimi predstavili Seiko Araki-Gerl, Petra Bauman, Valter Čučkovič, Anja Grmovšek, Sergej Harlamov, Larisa Javernik, Petra Jeršin, Kristian Koželj, Urška Kramberger, Alenka Mihorič, Ana Porenta in  Kaja Teržan. Prireditvi sta povezovala Zora A. Jurič, pobudnica turnirja, in Nino Flisar, urednik Založbe Pivec.

Strokovna žirija je v finale na vsakem polfinalu izbrala štiri pesnike, dva pa občinstvo z glasovanjem. V Sežani je žirija v finale izbrala Dejan Koban, Jernej Kusterle, Sara Špelec in Milan Žniderič. Občinstvo pa je v finale izglasovalo Marija Čuka in Nino Kremžar. V Slovenskih Konjicah pa so se po izboru strokovne žirije uvrstili v finale: Sergej Harlamov, Petra Jeršin, Ana Porenta in Kaja Teržan. Občinstvo pa je v finale izglasovalo Anjo Grmovšek in Kristiana Koželja.

Finale bo v soboto, 23. aprila 2016, ob 19. uri v Kazinski dvorani SNG Maribor. Strokovna žirija bo razglasila viteza/vitezinjo poezije, ki bo prejel/-a finančno nagrado 500 €, ročno kovano vrtnico in knjižno nagrado. Svojega zmagovalca bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo.

Na finalu bodo nastopili:

Marij Čuk (Trst)

Anja Grmovšek (Komenda)

Sergej Harlamov (Ptuj)

Petra Jeršin (Ljubljana)

Dejan Koban (Ljubljana)

Nina Kremžar (Ljubljana)

Jernej Kusterle (Jesenice)

Sara Špelec (Ljubljana)

Kristian Koželj (Celje)

Ana Porenta (Velike Lašče)

Kaja Teržan (Ljubljana)

Milan Žniderič (Šentjošt nad Horjulom)


Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2021 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com