ZNANIH 12 FINALISTOV PESNIŠKEGA TURNIRJA 2020

03 april 2020

ZNANIH 12 FINALISTOV PESNIŠKEGA TURNIRJA 2020

Strokovna žirija, v sestavi dr. Irena Novak Popov, dr. Marcello Potocco in Stanka Hrastelj, je izbrala 12 najboljših pesmi na 20. pesniškem turnirju in s tem avtorjev, ki se bodo potegovali za laskavi naziv vitez/vitezinja poezije, to so (po abecedi):
 
Tanja Božić (Ljubljana)
Ajda Bračič (Videm)
Katarina Gomboc Čeh (Ljubljana)
Veronika Gradišek (Kozje)
Dunja Polonca Guček (Spodnji Log)
Tonja Jelen (Loče)
Jernej Kusterle (Jesenice)
Vesna Liponik (Malečnik)
Miha Marek (Ljubljana)
Denis Škofič (Dolnja Bistrica)
Katja Šušteršič (Horjul)
Lara Gea Vurnik Navinšek (Ljubljana)
 
Čestitke vsem!
 

Datum finala zaradi kriznih razmer še ni znan, bo pa letos zaradi razmer Pesniški turnir potekal tudi virtualno, pesniki se bodo z video posnetki svojih finalnih pesmi pomerili 25. aprila 2020 na FB profilu Založbe Pivec.
 
Na natečaj letošnjega 20. Pesniškega turnirja, prireditve, na kateri že dvajsetič izbiramo najboljšo slovensko neobjavljeno pesem v tekočem letu, je prispelo kar 160 pesmi, ki so izpolnjevale natečajne pogoje. Ti so bili naslednji: možno je sodelovati s samo eno pesmijo, pesem ne sme biti daljša od 60 verzov ali vrstic, avtor mora biti na dan objave imen sta 16 let, pesem ne sme biti objavljena v tiskani obliki (knjižno ali revijalno) in pesem mora prispeti na natečaj v roku.
 
Strokovna komisija, ki jo letos sestavljajo dr. Irena Novak Popov, ena najuglednejših strokovnjakinja za slovensko poezijo, dr. Marcello Potocco, pesnik in univerzitetni profesor književnosti, ter nova članica strokovne žirije Stanka Hrastelj, vitezinja Pesniškega turnirja 2007. Žirija je imela zahtevno in odgovorno nalogo, najprej so izmed 160 pesmi odbrali 25 najboljših po njihovi presoji, nato pa so zooževali svoj izbor do 12 najboljših pesmi, ki se uvrstijo v finale. Pesmi so, kot tudi prejšnja leta vsebinsko in slogovno precej raznolike.
 
Letos Pesniški turnir obhaja jubilej in na Založbi Pivec smo imeli smele načrte, kako bi ga obeležili, a nam je pandemija korona virusa prekrižala načrte, tako da smo bili primorani za nedoločen čas premakniti naše dogodke. 27. marca smo nameravali izvesti svečano prireditev, s katero bi obeležili 20 let druženja z odlično poezijo, v Lutkovnem gledališču bi moralo nastopiti, kar 13 od 20 dozdajšnjih pesniških vitezov, isti dan pa bi se morala v mariborskem mestnem parku odpreti tudi plakatna razstava o Pesniškem turnirju, z zmagovalnimi pesmimi, besedili o zgodovini in seveda fotografskim materialom. 25. aprila je bil načrtovan finale Pesniškega turnirja 2020, katerega častno pokroviteljstvo je že potrdil župan MOM, gospod Saša Arsenović. A oba dogodka, kot že rečno, smo za nedoločen čas premaknili. Iskreno pa upamo, da se bodo stvari normalizirale do konca avgusta, 26. avgusta bomo s svojimi vitezi in vitezinjami gostovali na ptujskem gradu v okviru mednarodnega pesniškega festivala »Poezija in vino«.
 
 
 

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2022 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com

0