ZNANIH 12 FINALISTOV PESNIŠKEGA TURNIRJA 2021

14 maj 2021

ZNANIH 12 FINALISTOV PESNIŠKEGA TURNIRJA 2021

Po dveh polfinalnih turnirjih smo dobili 12 pesnikov, ki se bodo 19. junija na finalu v Mariboru potegovali za laskavi naziv vitez/vitezinja poezije.

 

Založba Pivec je na svojem YouTube kanalu in Facebook strani izpeljala oz. predvajala oba virtualna polfinalna Pesniška turnirja. Še vedno si ju je mogoče ogledati na obeh spletnih platformah. Pesniški turnir je nagradna natečajna prireditev, na kateri se že enaindvajseto leto zapored izbira najboljša neobjavljena slovenska pesem v tekočem letu. Strokovna žirija, v sestavi Irena Novak Popov, Marcello Potocco in Stanka Hrastelj, je najprej med prispelimi 113 pesmimi izbrala 24 pesmi (in z njimi pesnikov), ki so se uvrstile na polfinalna turnirja.

 

Na prvem polfinalnem nastopu na svetovni dan knjige, 23 aprila 2021, se je pomerila prva dvanajsterica polfinalistov. Na video posnetkih so se s svojimi pesmimi predstavili Alja Furlan, Tibor Hrs Pandur, Tonja Jelen, Kristian Koželj, Nina Medved, Natalija Milovanović, Milan Novak, Nela Poberžnik, Cveto Preželj, Ifigenija Simonović, Katja Šušteršič in Helena Zemljič.

Na drugem polfinalnem nastopu se je 14. maja 2021 z videonastopi svojih pesmi pomerila še druga dvanajsterica. Spletnemu občinstvu so se predstavili Lara Gobec, Zala Intihar, Aleš Jelenko, Dušan Marolt, Maja Miloševič Čustić, Franci Novak, Lado Planko, Andraž Polič, Špela Setničar, Vesna Šare, Zala Vidic in Ines Žabkar.

Številni pesniški videi so bili sami za sebe prava umetniška dela, saj so mnogi pesniki izkoristili izrazne možnosti tega medija. Pritegnili pa so tudi precej zanimanja, ogledov je bilo več tisoč. Strokovna žirija je na vsakem polfinalu izbrala po štiri finaliste, dva pa občinstvo z glasovanjem, tako da sta v finale napredovala dva z največ glaosvi ob štirih izbranih s strani žirije. Na prvem polfinalu so se v finale  s svojimi pesmimi po izboru žirije uvrstili Tibor Hrs Pandur, Natalija Milovanović, Kristian Koželj in Katja Šušteršič. Spletno občinstvo pa je v finale izglasovalo Milana Novaka in Heleno Zemljič. Na drugem polfinalnem srečanju so bili izbranici strokovne žirije Maja Miloševič Čustić, Franci Novak, Andraž Polič in Zala Vidic. Po glasovanju občinstva pa sta se v finale uvrstila Dušan Marolt in Aleš Jelenko.

Prvič v enaidvajsetletni zgodovini prireditve se je zgodilo, da bo na zaključni prireditvi več pesnikov kot pesnic, na njem pa bo tudi vitez poezije iz leta 2010, Franci Novak. Finale se bo odvil v živo pred občinstvom v soboto, 19. junija 2021, ob 19. uri v kompleksu Lutkovnega gledališča na mariborskem Lentu, moderirala pa ga bosta pobudnica turnirja, Zora A. Jurič , in urednik Založbe Pivec, Nino Flisar. Strokovna žirija bo izbrala najbolšo pesem in avtorja/avtorico ovenčala z naslovom vitez/vitezinja poezije. Ob tem bo zmagovalec/zmagovalka prejel v trajno last ročno kovano vrtnico umetnostnega kovača Mihe Krištofa, denarno nagrado 505 € in knjižno nagrado, svojega zmagovalca pa bo izbralo tudi na prireditvi prisotno občinstvo. Založba Pivec bo izdala zbornik finalnih pesmi, v digitalni obliki ga bo mogoče prenesti s spletne strani založbe.

 

FINALISTI PESNIŠKEGA TURNIRJA 2021

Tibor Hrs Pandur

Aleš Jelenko

Kristian Koželj 

Dušan Marolt

Maja Miloševič Čustić

Natalija Milovanović

Franci Novak

Milan Novak

Andraž Polič

Katja Šušteršič

Zala Vidic

Helena Zemljič

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2022 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com

0