Znanih prvih 6 kandidatov za viteški pesniški naziv

23 april 2021

Znanih prvih 6 kandidatov za viteški pesniški naziv

Na svetovni dan knjige je potekal prvi polfinale Pesniškega turnirja 2021, na katerem smo dobili prvih šest finalistov, storkovna žirija je izbrala štiri, dva pa s spletnim glasovanjem občinstvo.

Letos se na Pesniškem turnirju Založbe Pivec že 21. leto izbira najboljša neobjavljena slovenska pesem in podeljuje naziv vitez/vitezinja poezije. Pesniki lahko na njem sodelujejo z eno samo pesmijo, ki ne sme biti daljša od 60 verzov. Na letošnji natečaj je prispelo 113 pesmi, med katerimi je strokovna komisija izbrala 24 najboljših pesmi in s tem 24 pesnikov in pesnic, ki se na dveh polfinalnih nastopih pomerijo za 12 mest v finalu. Letošnja izvedba polfinalnih turnirjev je zaradi ukrepov za zajezitev epidemije virtualna, na njih se z video posnetki predstavijo izbrani pesniki in pesnice.

V petek, 23. aprila 2021, smo tako na prvem letošnjem virtualnem polfinalu pogledali in prisluhnil videom dvanajstih polfinalistov. S svojimi pesmimi so nastopili Alja Furlan, Tibor Hrs Pandur, Tonja Jelen, Kristian Koželj, Nina Medved, Natalija Milovanović, Milan Novak, Nela Poberžnik, Cveto Preželj, Ifigenija Simonović, Katja Šušteršič in Helena Zemljič.

Prireditev sta moderirala Zora A. Jurič, pobudnica turnirja, in Nino Flisar, urednik pri Založbi Pivec. Prireditev je glasbeno z videi opestril kantavtor Boštjan Narat. Strokovna žirija, v sestavi Stanka Hrastelj, Irena Novak Popov in Marcello Potocco, je izbrala svoje 4 finaliste, ki s jih je razglasil Marcello Potocco in ob tem povedal nekaj besed o izboru in vrednotenju poezije. V finale so se s svojimi pesmim uvrstili Tibor Hrs Pandur, Natalija Milovanović, Kristian Koželj in Katja Šušteršič. Občinstvo pa je v finale izglasovalo Milana Novaka in Heleno Zemljič.

Preostalih šest finalistov bomo dobili v petek, v petek, 14. maja 2021. Finalni turnir bo v okviru Slovesnkih dnevov knjige v Maribor, in sicer v soboto, 19. 6. 2021 predvidoma v Sodnem stolpu na mariborskem Lentu, če bodo razmere to omogočale (če ne, bo tudi finale izveden virtualno).

 

Prvi polfinalni turnir si lahko ogledate na YouTube kanalu Založbe Pivec: https://www.youtube.com/watch?v=QDFI9881O2w 

Nazaj na prejšnjo stran

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2022 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com

0