Pesniški turnir


05

januar 2018

18. NAGRADNI NATEČAJ PESNIŠKEGA TURNIRJA

Založba Pivec razpisuje natečaj za najboljšo izvirno neobjavljeno pesem. Na njem lahko s po eno pesmijo, ki ne sme biti daljša od 60-ih verzov oz. vrstic, sodelujejo avtorji s pesmimi v slovenskem jeziku stari vsaj 16 let. Avtor, ki bo poslal več pesmi ali predolgo pesem, bo izločen. Strokovna žirija, v sestavi Urška P. Černe, Borut Gombač in Irena Novak Popov, bo izmed sodelujočih izbrala štiriindvajset najbolj uspešnih avtorjev. Ti se bodo konec marca in v začetku aprila pomerili na dveh polfinalnih turnirjih, ki bosta na Jesenicah in v Brežicah. In sicer tako, da se bo polovica od izbrane štiriindvajseterice pomerila  na enem, druga polovica pa na drugem. Na obeh polfinalnih srečanjih bo strokovna komisija izmed dvanajstih pesmi izbrala štiri, dve pa občinstvo z glasovanjem, kar pomeni, da bosta tisti dve pesmi, ki bosta prejeli največ glasov občinstva ob štirih izbranih s strani komisije, napredovali v finale. Dvanajst izbranih pesnikov bo v soboto, 21. aprila 2018, s svojimi pesmimi, ki jih bodo sami interpretirali, sodelovalo na »18. PESNIŠKEM TURNIRJU« v Mariboru. Strokovna komisija bo izbrala VITEZA/VITEZINJO PESNIŠKEGA TURNIRJA 2018, ki bo prejel(a) kovano vrtnico, knjigo in denarno nagrado v višini 505 evrov. Svojega nagrajenca bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo.

Preberi več

21

april 2018

Vitezinja Pesniškega turnirja 2018 je postala Nina Dragičević

Prvič se je zgodilo, da je tako strokovno žirijo kot občinstvo prepričala ista pesem, gre za pesem brez naslova, ki se začenja z verzom in seveda mi ni …


Pesniški turnir Založbe Pivec je natečajna prireditev, na kateri se izbira najboljša izvirna neobjavljena slovenska pesem v tekočem letu. Na letošnjem že 18. natečaju je s po eno pesmijo sodelovalo kar 176 pesnikov, strokovna žirija je najprej izbrala 24 polfinalistov, ki so se pomerili na dveh polfinalih turnirjih na Jesenicah in v Brežicah. Na vsakem je žirija izbrala 4 finaliste, dva pa občinstvo z glasovanjem. Tako je bilo izbranih 12 finalistov.

 Letošnji finalisti so bili:

 Nina Dragičević (Ljubljana)

Aljaž Glaser (Maribor)

Katja Gorečan (Dramlje)

Dejan Koban (Ljubljana)

Petra Koršič (Goriška brda)

Nina Kremžar (Ljubljana)

Davorin Lenko (Spodnja Idrija)

Natalija Milovanović (Ljubljana)

Polona Možina (Ljubljana)

Helena Zemljič (Jurovski Dol)

Milan Žniderič (Šentjošt nad Horjulom)

Sofya-Agnessa Yakuntsova (Ljubljana)


Žal se zaključnega turnirja zaradi obveznosti v tujini nista mogli udeležiti dve finalistki, Katja Gorečan in Nina Kremžar. Ker pravila zahtevajo osebna prisotnost na finalu, nista bili v izboru za nagrado, sta pa njuni pesmi objavljeni v zborniku finalnih pesmi.

 Finalni turnir je potekal v soboto, 21. aprila 2018, ob 19. uri v Kazinski dvorani SNG Maribor. Simbolno je turnir odprla lanskoletna vitezinja Glorjana Veber z zmagovalno pesmijo leta 2017 – Volitve. Nato se je zvrstilo 10 finalistov, ki so pred pozornim občinstvom doživeto interpretirali svoje pesmi. Glasbena gosta sta bila kitarist Marko Grobler in pevka Aphra Tesla. Predstavila sta pri Založbi Pivec nedavno izdani album Melodije zamolčanih besed, za katerega je besedila napisal pesnik Borut Gombač.

Vrhunec večera pa je bila seveda podelitev obeh nagrad. Občinstvo je največ glasov namenilo pesmi Nine Dragičević brez naslova, ki se začne z verzi in seveda mi ni …, ki je prepričala tudi strokovno žirijo v sestavi dr. Irena Novak Popov, Urška P. Černe in Marcello Potocco, da ji je podelila naziv vitezinja poezije. Kovano vrtnico, simbol pesniškega viteštva ji je predala lanskoletna vitezinja Glorjana Veber, knjižno in denarno nagrado v višini 505 € pa Milena Pivec, direktorica Založbe Pivec. Vseh 12 finalnih pesmi so pri Založbi Pivec izdali v zborniku.

Preberi več

05

januar 2019

19. nagradni natečaj Pesniškega turnirja

Založba Pivec razpisuje natečaj za najboljšo izvirno neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku. Na njem lahko s samo eno pesmijo, ki ne sme biti daljša od 60-ih verzov oz. vrstic, sodelujejo avtorji stari vsaj 16 let. Avtor, ki bo poslal več pesmi ali predolgo pesem, bo izločen. Strokovna žirija, v sestavi Anja Golob, Marcello Potocco in Irena Novak Popov, bo izmed sodelujočih izbrala štiriindvajset najbolj uspešnih avtorjev. Ti se bodo pomerili na dveh polfinalnih turnirjih. In sicer tako, da se bo polovica od izbrane štiriindvajseterice pomerila na enem, druga polovica pa na drugem. Prvi polfinale bo v petek, 29. marca 2019, ob 18. uri v Koroški osrednji knjižnici dr. Franceta Sušnika v Ravnah na Koroškem, drugi pa 5. 4. 2019, ob 18. uri v Knjižnici Bena Zupančiča v Postojni. Na obeh polfinalnih srečanjih bo strokovna žirija izmed dvanajstih pesmi izbrala štiri, dve pa občinstvo z glasovanjem, kar pomeni, da bosta tisti dve pesmi, ki bosta prejeli največ glasov občinstva ob štirih izbranih s strani komisije, napredovali v finale. Dvanajst izbranih pesnikov se bo tako v petek, 26. aprila 2019, s svojimi pesmimi, ki jih bodo sami interpretirali, pomerilo na »19. PESNIŠKEM TURNIRJU« v Mariboru. Strokovna žirija bo izbrala VITEZA/VITEZINJO PESNIŠKEGA TURNIRJA 2019, ki bo prejel(a) kovano vrtnico, knjigo in denarno nagrado v višini 505 evrov. Svojega nagrajenca bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo.

Preberi več

22

april 2017

Vitezinja Pesniškega turnirja 2017 je postala Glorjana Veber

Strokovno žirijo je prepričala s pesmijo Volitve. Nagrado občinstva pa je prejel(a) Majda Kočar  za pesem Moja ruta . Pesniški turnir je natečajna prireditev, na kateri se izbira najboljša izvirna neobjavljena slovenska pesem v tekočem letu. Na letošnjem že 17. natečaju je s po eno pesmijo sodelovalo kar 123 pesnikov, strokovna žirija je najprej izbrala 24 polfinalistov,...

Preberi več

07

november 2012

Tournament in Zalaegerszeg - European Poetical Tournament 2012 / Evropski pesniški turnir 2012

First event of EPT 2012  will be held in Siangouge in Zalaegerszeg on thursday, November 15, 2012 at 18:00. Prva prireditev v ciklusu letošnjega Evropskega pesniškega turnirja bo revijalni turnir v Zalaegerszegu v četrtek, 15. novembra 2012, ob 18. uri, na njem se bo z branjem svoje pesmi v izvirnem jeziku predstavilo vseh sedem finalistov.

Preberi več

20

marec 2017

Prvi polfinale Pesniškega turnirja 2017

V soboto, 25. marca 2017,  ob 17. uri v TS 360 - Tržaškem knjižnem središču.   Na prvem polfinalnem turnirju se bo za 6 mest v finalu pomerilo 12 izbranih pesnikov. Prireditev bosta povezovala Zora A. Jurič, pobudnica turnirja, in Nino Flisar, urednik pri Založbi Pivec. Strokovna žirija (v sestavi Irena Novak Popov, Borut Gombač in Urška P. Černe) bo...

Preberi več

07

april 2018

Znanih še drugih 6 finalistov Pesniškega turnirja 2018

V dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice smo na drugem letošnjem polfinalu v prijetnem in sproščenem vzdušju prisluhnili pesmim dvanajstih polfinalistov. S svojimi pesmimi so nastopili Marina Cernetig, Aleš Češnovar, Nina Dragičević, Alex Kama Devetak, Dejan Koban, Petra Koršič, Nina Kremžar, Davorin Lenko, Dušan Marolt, Bina Štampe Žmavc, Karmen Vidmar in Helena Zemljič. Prireditev sta moderirala Zora A. Jurič, pobudnica turnirja, in Nino Flisar, urednik pri Založbi Pivec. Prireditev je glasbeno popestril kantavtor Tadej Vesenjak. Strokovna žirija, v sestavi Irena Novak Popov, Marcello Potocco in Urška P. Černe je izbrala svoje 4 finaliste, ki sta jih razglasila prisotna člana žirije Irena Novak in Urška P. Černe, ki sta povedala nekaj tudi o izboru in vrednotenju letošnje bere pesmi. Žirija je v finale izbrala naslednje pesmi: Nebogljenost (Dejan Koban), 1991 (Nina Kremžar), In in in (Davorin Lenko) in To da me ne marajo vaše mačke (Helena Zemljič). Občinstvo pa je v finale izglasovalo pesmi in seveda mi ni (Nina Dragičević) in Modra luna, živo notranjeno (Petra Koršič). Soorganizator polfinalnega turnirja je bila Knjižnica Brežice.

 

Preberi več

18

november 2012

Evropski pesniški turnir 2012

VITEZ EVROPSKEGA PESNIŠKEGA TURNIRJA 2012 JE POSTAL SLOVENSKI PESNIK FRANCI NOVAK Na drugem Evropskem pesniškem turnirju v Mariboru je strokovno žirijo najbolj prepričala pesem Ljudje kot rastline, zmagovalka po izboru občinstva pa je postala italijanska pesnica Daniela Raimondi s pesmijo Portret. Mariborska Založba Pivec je v okviru programa Evropske prestolnice kulture izvedla...

Preberi več

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh naših ugodnostih in novostih.

© 2020 Založba Pivec. Vse pravice pridržane. | Izvedba: Codeggs.com